onsdag 19 september 2012

humph


B.B. I
By Robert Mcclintock 

stod  det på ämnesraden i ett mejl, jag nyligen fick — och det fortsatte, “du hade rätt (som alltid)”.
När jag, för många år sedan, hälsade på Stephanie, hade hon två katter. Gammelkatten Doggie (hon skällde mer än jamade) och en pytteliten vit kattunge med svarta fläckar. Doggie, var trots sina femton år en livlig dam, som gärna klättrade i gardinerna och sov i lampkronan. Kattungen var en liten försynt tös, som smög efter väggarna — jag kallade henne sötnos och det tyckte Stephanie lät så gulligt att hon fick heta det. Fast det blev ju Sotnos, vilket passade utmärkt, eftersom en av de svarta fläckarna satt på nosen.
Som så ofta i U.S.A. stod familjens badrumsdörr alltid helt öppen, och jag föreslog att de skulle börja fälla ned locket på toan, eftersom Doggie var mer vild än tam. Men den idén vann inget gehör — katter klarar sig alltid påstod Stephanie, och sen blev det inte mer sagt om saken.
Vi övergick tll att diskutera kattluckor, eftersom Stephanie tänkte köpa en. Jag hade ingen erfarenhet av kattluckor, så jag nöjde mig med att påpeka att de flesta katter gillar att “dra till huset”, och att jag inte uppkattar deras generositet.

Nu berättade Stephanie i sitt mejl att hon en morgon, när hon hade hade bråttom till arbetet, kom på att hon glömt ett par brev hon skulle posta. Så hon rusade in, för att hämta dem, och hör då ett konstigt ljud från toaletten. Sötnosen har ramlat i toan, med huvudet före! Några minuter till och det hade förmodligen varit för sent.
Kattluckan har varit låst i ett par år nu  ända sen det visade sig att en grannes katt blev dökär i Sötnosen, och till Sötnosens förtret, mer eller mindre flyttade in huset. Visserligen var det en lucka med magnetlås, som bara öppnades när Sötnosen kom i närheten med sitt halsband, med rätt “öppningsmagnet”. Problemet var att grannkattens halsband också låste upp luckan. Och grannkatten hade alltid presenter med sig — levande föda.

4 kommentarer:

 1. Cats! Can't live with them, can't live without them. :) Our cat Nuit likes to sleep in the bathroom sink, and is quite offended should you want to wash your hands.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodi,
   I can live without a cat - but I don't want to!
   Never offend a cat - you simply have to live with dirty hands!
   Margaretha

   Radera
 2. Det är inte alltid det är så kul att "få rätt". Jag varnade en nybliven kattägare att katten nog skulle gilla att gå på toa i de stora krukväxterna, men det skrattade de åt. Ända till nästa dag när doften stod tung i vardagsrummet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Nej, man hoppas ju att inga "kattastrofer" ska inträffa.
   Apelsinskal brukar visst trädgårdsägare, lägga i rabatterna för att avskräcka grannkatterna, kanske funkar i blomkrujor också.
   Margaretha
   i regnet med
   Åskar som
   värmedyna i
   den sjugeadiga
   kvällen

   Radera