onsdag 19 september 2012

Alzheimer, en förfärlig sjukdom


och gredelint, en lika förfärlig färg


Vilken tur att jag inte levde för si så där hundra år sedan  på den tiden då den enda färg, äldre damer, kunde bära var lilas. (Minns ni att det hette lilas i gamla böcker, om man inte sa gredelin?) Då hade jag fått nöja mig med att bära grå kläder — för gredelint är en färg jag skyr.
Så när jag nu upptäcker att september är den “World Alzheimer’s Month”, och vi uppmanas att klä oss i lila på alzheimerdagen den 21 september, har jag inte ett endaste lila plagg att plocka fram.
I och för sig tycker jag att det där med band och färger, för att markera att man sympatiserar med en god sak, ofta bara känns som en munnens bekännelse. När det kommer till alzheimer så behöves mycket, mycket mer än vaga ord.  
 Men kanske är det en god början att vi börjar tala om sjukdomen, för det är en lågstatussjukdom — i motsats till cancer (med vilken man visar sin sympati med en annan färg jag tycker hjärtligt illa om). Cancer är en otrevlig sjukdom, men den går många gånger att bota, och för cancerpatienter finns en handlingsplan som gör att de flesta känner sig väl omhändertagna (OK, jag vet att det finns skandaler även inom cancervården). 
För alzheimerpatienter finns ingen bot  och det är inte bara gamla människor som drabbas, även om det inte är mycket vanligt, så får även medelålders människor alzheimer. Det är en sjukdom som på goda grunder, ofta kallas de anhörigas sjukdom.
alzheimer föreningens hemsida, kan du läsa mer om sjukdomen, och vilka olika aktiviteter och program som bjuds för att uppmärksamma den.

gredeli´n adj. ~t 
ORDLED: grede-lin
• som har en (skarp) färg som ligger mellan rött och blått {1lila, violett}: ~a karameller
BET.NYANS: i substantivisk anv.: en klänning i ~t
HIST.: sedan 1665; av fra. gridelin med samma bet., till gris de lin 'grå som lin'

violett´ adj., neutr. ~ 
ORDLED: viol-ett
• (ofta i substantivisk anv.) som har en färg mellan blått och rött vanl. närmare blått och ofta tämligen mild {gredelin, 1lila}: träden kastade ~a skuggor; björkarna började dra åt ~
HIST.: sedan 1560; av fra. violet med samma bet.; till viol

lila [li´- äv. li`-]  adj., ingen böjning 
• som har en färg som ligger mellan blått och rött vanl. närmare blått {gredelin, violett}: lilafärgad; en ~ orkidé; han var nästan ~ i ansiktet av ansträngning
HIST.: sedan 1819; av fra. lilas 'syren; syrenfärg'; via spa. av arab. lilak 'syren

10 kommentarer:

 1. det är verkligen en förfärlig sjukdom. svärmor blev dement innan hon fyllt 75, det var så sorgligt och svårt att se. och svärfar blev deprimerad och blev sig aldrig mer lik. och nu har sis sil nog fått alzheimers.
  sköt om dig! och stå på dig!
  hugs and love

  SvaraRadera
  Svar
  1. Godmorgon Debbie,
   Ja, det är svårt både för den sjuke och de anhöriga. Vi får hoppas att forskningen snart kan leda fram till något som kan hejda och helst bota sjukdomen. Men medan vi väntar på det, så vill det till att det finns resurser att ta hand om de utsatta.
   Du kan inte ana hur skötsam jag är, fast för ögonblicket är jag nog mest stådd på - påstådd?
   Margaretha

   Radera
 2. Gredelint ser ut som lila. Kanske de är synonyma. Alzheimers är en svår sjukdom.Min mormor och morbror hade båda Alzheimers. Min mamma har blivit litet klarare i "skallen" sedan i våras. Jag hoppas att det inte är Alzheimers.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anne-Marie,
   Jo, det är nog mest en smaksak om man säger lila(s), violett eller gredelint.
   Skönt att höra att din mamma är klarare nu - jag hoppas att det fortsätter i rätt riktning.
   Alzheimers är nog något vi alla hoppas gå fria från - men ingen går säker.
   Margaretha
   Al

   Radera
 3. Jag som gillar tantlila!
  Men jag gillar verkligen inte Altzheimers! Det görs ju framsteg inom forskningen, men för alla som är drabbade nu, hjälper det ju inte. När jag ser alla dementa personer,och deras anhöriga, så önskar jag att jag hade ett trollspö. Man känner sig så hjälplös.
  Tänker på dig!
  kram från Mette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mette,
   Forstätt att gilla lila du. Jag gillar dig i alla fall!
   Ja, vanmakten är enorm!
   Tack för alla goda tankar - de värmer (och behövs).
   Margaretha

   Radera
 4. Kom att tänka på Elsa Beskows bok Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin. Tant Gredelin sitter mest i salongen och broderar, hon påtar vare sig i trädgården eller håller på i köket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bruno,
   Jag tänker också på de tre tanterna när jag hör ordet gredelin.
   Man kan undra om det var en slump att tanterna gavs just den färg och den personliget som de fick.
   Margaretha

   Radera
 5. Det finns ju så många lila nyanser! Jag gillar vissa, inte alla. Precis som allt annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. olgakatt,
   När det gäller gredelint och skärt, är jag nog förfärligt onyanserad och undviker dem alla.
   M

   Radera