torsdag 18 augusti 2011

Persikor




Så här års är persikorna ofta billiga, och jag brukar göra persikoglass. Fast en mer korrekt benämning nog borde vara fruset persikomos. Eftersom jag har flera vänner som varken äter ägg eller mejeriprodukter är det praktiskt att ha hemma. Enkelt att göra också, om än en gnutta kladdigt att befria persikorna från skinnet. Det gör man enklast genom att skålla frukten. Se'n är det bara att skära den i bitar och mosa — för hand eller maskin. Till ett kilo persikor tillsatte jag ungefär 2 matskedar mörkt muskovadosocker och två teskedar nymald kardemumma. Se'n körde jag allt i glassmaskinen. Det går säkert lika bra att frysa moset direkt, kanske bara röra om ett par gånger innan det är stelfruset.
Det går också bra att tina upp moset och blanda det med färska persikor om man vill göra en paj. Jag har inte provat att göra smörgåspålägg av det, men det borde gå bra att koka ihop det till "persikosmör".

Trots att namnet indikerar att frukten kommer från Persien så härstammar frukten från Kina. Det finns skriftliga belägg för att persikor odlades redan 1100 före vår tideräkning.
Ja kan inte komma på något annat uttryck, på svenska, där persika ingår, utom persikohy. Och vem vill vara så fjunig i ansiktet?
På engelska finns förutom det vanliga "she's a peach" om någon som är söt och rar, "cut your peaches" — med vilket menas att man ska lägga av med att besvära någon och fortsätta sitt arbete, eller vad man nu höll på med.
Och så kan man vara "crazy as a peach-orchard boar".


pers´ika subst. ~n persikor
ORDLED: pers-ik-an
• en plommonliknande frukt med sammetsludet skal och milt, syrligt fruktkött; odlad i varmare områden {→nektarin}: persikor och vispgrädde till dessert
BET.NYANSER: a) om trädet som bär denna frukt: persikoblomma b) i liknelser och sms. ofta för att uttrycka lenhet e.d.: persikokind; hennes hy var som en ~
HIST.: sedan yngre fornsvensk tid; fornsv. persika; av medeltidslat. persica med samma bet., till lat. persicus 'persisk'; jfr persian, persienn


4 kommentarer:

  1. Ett bra sätt att ta tillvara "godis".
    Bananer är också någonting som man kan frysa som de är och sedan äta med sked som om man äter glass. Jag brukar passa på när bananerna är rejält mogna, som de skall vara och inte gröna som folk i gemen vill ha dem. Turligt nog så åker priset ner rejält när de är mogna och man kan köpa mycket billigt, även ekologiska, ur billiga korgen.

    Karin som har plockat alla bondbönor nu

    SvaraRadera
  2. Karin,
    Jag är inte så värst förtjust i bananer, så jag köper dem gröna för jag vet att de hinner bli övermogna innan vi gör slut på dem. Fast billigare mogna har jag aldrig sett här. Ibland torkar jag dem, det är också ett bra godis att ta' med sig på utflykter.
    Förresten går det utmärkt att torka persikomoset också -det blir vad man kallar persikoläder. Undrar om jag inte har lite hallonläder kvar i en burk - flera år gammalt, men lika gott som nytt.
    Margaretha
    som gillar
    bondbönor

    SvaraRadera
  3. Åh så gott det låter. Skulle gärna komma och smaka din persikoglass/mos. :) Jag tror att jag till och med föredrar nektariner, framför allt de med vitt kött. Mums!

    SvaraRadera
  4. Anne-Marie,
    Du är välkommen!
    Frukterna med vitt kött ser vi sällan här.
    Ska jag äta frukten rakt av föredra'r jag också nektariner, men jag har aldrig gjort mos av dem - kanske för att jag hellre äter dem som de är.
    Margaretha
    i regnet

    SvaraRadera