måndag 4 april 2011

Grattis Bettine!Bettine von Arnim
4 april 1785 – 20 januari 1859

Bettine (ofta stavat Bettina) vars fullständiga namn var Elisabeth Catharina Ludovica Magdalena Brenanto, har länge varit mest känd för att hon umgicks med storheter som Goethe och Beethoven.
Hon hade många strängar på sin lyra, hon var konstnärlig, målade och tecknade, musikalisk, hon komponerade och sjöng, förutom att hon var författare. Dessutom var hon okonventionell och tycks ha gjort vad hon behagade. Hon stod på de förtrycktas sida — och inte bara talade i deras sak, utan i hela sitt liv gav hon både tid och pengar för att de skulle få det bättre.
Hennes bror, Clemens Brentano, var en välkänd poet, och 1811 gifte hon sig med sin brors bästa vän, författaren Achim von Arnim.

2 kommentarer:

 1. Intressant!
  Finns det inte en annan författare med samma, eller liknande namn, som levde senare? Jag har för mig att jag har sett en film gjord på en av hennes böcker. Fast det är kanske samma kvinna?

  SvaraRadera
 2. Yvonne,
  Jo, det fanns en Elizabeth von Arnim som levde mellan 1866 och 1941. Hon var gift med en släkting till sin namne (tror jag) - fast det var inte hennes riktiga namn, tror hon hette Mary.
  Om det har gjorts film av hennes böcker vet jag inte, men kan mycket väl tänka mig att en del av hennes böcker skulle lämpa sig att göra film av. Charmiga böcker. Har tänkt blogga om henne, men det har inte blivit av - inte än.
  Margaretha

  SvaraRadera