onsdag 10 februari 2010

Uppgiven

Älsklingen har gett upp, vänder ryggen mot fåglarna i magnolian och väntar på våren.

Så väl jag förstår honom — jag har också gett upp. Bilen vägrar att starta — igen. Jag har nyss ringt tre återbud, ja, egentligen har jag bara ringt två — hos tandläkaren talar en telefonsvarare om att man ska ringa mellan sju och nio på morgonen. Tur att jag har en dag på mig, hade det varit dit jag var på väg när bilen inte startade så hade jag inte kunnat meddela mig med dem.

Att jag blev tvungen att ringa återbud till veterinären för fjärde gången bryr sig säkert inte älsklingen om, men jag skulle vilja ha det undanstökat. När jag är helt färdig och inställd på att göra något — och det går om intet, då går luften ur mig. Om det bara hjälpte att yla så skulle jag göra det. Istället blundar jag och hoppas att allt ska vara normalt när jag tittar upp.

Och det är det naturligtvis inte — nejdå, det är bara att inse att jag kan göra te, vräka mig i blåa stolen och glömma bekymren, försöka glömma bekymren.

I mars skrev jag en snutt om Mikael Parkwalls bok- "Lagom finns bara i Sverige! Och sa' något förhastat om att jag skulle återkomma till boken. Eftersom jag inte är särskilt road av att läsa recensioner, dra'r jag mig för att skriva om böcker ( i den tron att alla andra tänker som jag) — och jag tänker inte fördjupa mig i hans bok nu heller.
Men jag råkade hitta den när jag var på jakt efter en annan bok och rekommenderar den gärna till dem som är roade av att få sina förutfattade meningar krossade. Även om jag inte alltid tycker som han, är det ett sant nöje att läsa vad han skriver. Och ännu roligare är det förstås att få bekräftat att svenskan inte alls är underlägsen engelskan eller att svenskan inte är ett extremt litet språk. Man har räknat ut att Shakespeare använde sig av 29066 ord — vilket ofta ta's till intäkt för engelskans ordrikedom — med exakt samma metod har man kommit fram till att Strind-berg använde sig av 1192888 ord!

10 kommentarer:

 1. Å,nej! Inte nu igen. Får du hjälp med bilen. Kan ingen skjutsa dig. Massor med varma tankar.
  kram från Mette

  SvaraRadera
 2. Vad är det för bilskrutt du dras med, din stackare!
  Vad roligt att åter få höra att svenskan visst inte är så ordfattig, det tycks vara en odödlig myt att vårt språk skulle vara så kargt! Jag har tröttnat på att protestera när det poppar upp igen, det är inte alls länge sen.
  Jag känner inte till boken du refererar till men att lagom som begrepp bara finns i Sverige lär också vara en myt. Grammatikaliskt ska det vara en form av "enligt lagen", dvs det rätta, dvs rätt mått i den mening vi nu använder det.På engelska säger man ju "just right", t ex.

  SvaraRadera
 3. Skulle så klart har klickat på ditt inlägg från förra året innan jag var så beskäftig! Låter som en bok jag måste läsa!

  SvaraRadera
 4. Flette-Mette, Jo, nu igen. Ringde Micke på verksta'n, men han var ensam idag och kunde inget göra, jag hoppas att han kommer i morgon. Nej, tyvärr har jag inga bilburna bekanta i närheten. Ordnar det sig inte blir det färdtjänst för att handla - även om jag inte gillar att behöva passa tider. Det är svårt att veta hur länge man måste vänta på apoteket... tack för tankarna - de behövs!

  Olgakatt,
  Den bilen har aldrig krånglat förut, det är tydligen kylan - isproppar förut. Vad det är nu återstår att se - hoppas att det inte är något dyrt!
  Jag tror att du skulle tycka att boken är intressant. Jag köpte den från adlibris.
  Nej, jag orkar inte heller alltid protestera. Och att säga att deras svenska måste vara arm, är ju inte så artigt!
  Margaretha
  som inte orkar skriva bättre svenska så här dags

  SvaraRadera
 5. Veterinären? Är den lilla kissen dålig? Hoppas att bilskrället har bättrat sig och lyder nu.

  SvaraRadera
 6. Ah, jag är såååååååå ledsen att höra detta! Jag hoppas att allt ordnar sig snart. Sköt om dig!
  love and hugs,
  debbie

  SvaraRadera
 7. Lisette,
  Nej då, älsklingen mår hur bra som helst - om man bortser från att vädret gör honom deppig - det är dags (var dags redan i december) för den årliga sprutan, och hälsokontrollen.

  Debbie,
  Det vet du väl att allt blir bra i morgon! Fördelen är att jag slipper gå ut, jag kan såsa runt här hemma - och skjuta nej, sköta mig efter bästa förmåga. (man kan skjuta en skuta för att få den att luta - men inte sköta den söta skökan. och nu ska du inte förväxla skökor med sjökor, vilka man kan söka med ett sjökort - f'låt debbie, jag kunde inte låt bli )
  Margaretha

  SvaraRadera
 8. hehe, jag måste ta fram lexicon.

  SvaraRadera
 9. Intressant, en kollega talade om boken och jag tänkte läsa den men glömde bort den. Nu ska jag skaffa den.
  Hoppas att det ordnar sig med bilen för dig!

  SvaraRadera
 10. Siv,
  Ja, läs boken om du har kan.
  Bilen är på bättringsvägen - i dag ska en reservdel komma på plats.
  Margaretha

  SvaraRadera