tisdag 17 september 2019

Dagens ord

Det upphör aldrig att fascinera mig, hur hjärnan lever sitt eget liv och associerar snabbt och oväntat på nästan vad som helst. Häromdagen var det vinden, doften och dagern som förflyttade mig till andra sidan jordklotet — i dag var det, som så ofta, ett ord, dagens ord hos SAOB:  
VÄNSÄLL(vän- 1681 osv. vänna- 16641716vänne- 16431680[fsv. vina säl; i nysv. sannol. upptaget ss. litterärt lån från fsv. l. isl. vinsæll] väl försedd med vänner (o. därigm lyckligt lottad); äv. omtyckt; äv. i fråga om ngns förhållande till sina vänner närmande sig bet. dels: sällskaplig, dels: hängiven l. trogen, dels: mild l. vänlig l. kärleksfull; äv. i överförd anv., om ngt som vittnar om l. kännetecknas av vänsällhet; jfr säll, adj. 6Stiernhielm Fateb. E 2 b (1643). Han war så wensäll eller lycklig af wenner, at alla önskade honom gott. Björner Fridth. 2 (1737). Så berättas om Knut Swensson, att han war wänsäll i Swerige och Skåne, men af Jutarne icke särdeles afhållen. Afzelius Sag. 2: 118 (1840) (1900). Han var .. en vänsäll och trogen kamrat, vars förståelse, vidsynthet och värme var en källa till styrka för vänner när de behövde stöd i livets skiftande situationer. SvD 19/3 2008, s. 30.


Det är inte ofta man stöter på ordet vänsäll nu för tiden, varken i tal eller tryck, men Bang använde det vid flera tillfällen, och det jag kom att tänka på i morse kommer från hennes bok: Det kom aldrig i tidningen (1963), där hon berättar om sitt uppdrag i Spanien, under inbördeskriget:
"Ett vykort avgick också till Dagens Nyheters redaktion.  Där stod: ”Om jag av eget eller andras slarv skulle kallas hädan, var  vänlig kalla mig inte vänsäll.” I nekrologer blir nästan alla människor vänsälla (liksom  alla lantliga åldringar i den tidens dödsrunor dagligen högg två famnar ved). Jag var misstänksam mot detta. Och det  gällde att ställa om sitt hus."

5 kommentarer:

 1. Det är ju ett gammalt vackert ord som säger mycket tycker jag. Men dagens ungdom skulle nog inte ha en aning om vad det betydde. Det påminner mig om Povel Ramel som hade ett ord som han avskydde: samkväm. Det möter jag dock någon enstaka gång.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingrid,
   Visst är det ett vackert ord - och företeelse!
   Nog är det synd att så många användbara, och många gånger mustiga, ord försvinner ur språket!
   Samkväm är jag inte så mycket för, men till ordet förhåller jag mig nog tämligen neutral. men visst är det ett lustig ord - jag blev tvungen att läsa om det, och lärde mig att det finns (fanns) ett ord som hette avkväm.
   Margaretha

   Radera
 2. När jag läst fram till dagens ord och "vänsäll" tänkte jag Bang! Och mycket riktigt kom ju hennes underbara betraktelse över vad hon inte ville kallas efter som död. Kul!

  SvaraRadera
 3. Karin,
  Ja visst är det ett väldigt "bangskt" ord.
  Du vet väl att Litteraturbanken har många av hennes böcker?
  Margaretha

  SvaraRadera