fredag 19 juli 2019

Dagens fruntimmer

 (10 June 1854 – 12 May 1943)

Sara Grand var visserligen en pseudonym, men hon är en Sara värd att uppmärksammas. 
Som så ofta på hennes tid, var det familjens pojkar som kostades på — flickornas utbildning var det inte så noga med — men när hon var 14 år, fick hon ärva lite pengar av en äldre släkting, och kunde skickas till en internatskola. En skola där hon inte trivdes, och som relegerade henne när hon öppet visade sitt stöd för suffragetten Josephine Butler, i hennes arbete att återkalla "The Contagious Diseases Acts "  ('Lagen om sexuellt överförbara könssjukdomar').
Som sextonårig gifte hon sig med en 23 år äldre man, förmodligen för att komma hemifrån. Efter 20 års äktenskap lämnade hon sin man, då hade hon redan gett ut en bok, Ideala, på egen bekostnad. Nu engagerade hon sig än mer i suffragettrörelsen och socialt reformarbete. Hennes skrivande tog fart, och hon, och hennes feministvänner, myntade begreppet "the new woman".
I sin bok "The Heavenly Twins", (som jag just börjat läsa) ondgör hon sig över den sexuella dubbelmoralen — mäns promiskuösa leverne betraktades som normalt, medan kvinnor fördömdes för samma handlingar.  
En annan författare som skrev om syfilis i äktenskapet, var Gerda von Mickwitz (1862-1948). Läs hennes novell "Messling".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar