måndag 18 februari 2019

Jag minns Ernst Herman Thörnberg

Det råder en oklarhet om när ordet folkrörelse började användas i Sverige, det flesta skulle dock förknippa populariseringen av termen till boken Folkrörelser och samhällsliv i Sverige (1943) skriven av Ernst Herman Thörnberg, en av föregående sekels mest anmärkningsvärda personligheter i Sverige, den första doctor honoris causa i sociologi i landet och för övrigt den enda sociolog som fått en egen staty som finns i Stockholm på Brunkebergstunnelns västra mynning.
                                                                              ur en text av Apostolis Papakostas.
Ernst Herman Thörnberg


trots att jag aldrig träffat honom — men varför jag kom att tänka på honom där jag hasade fram på en isig landsväg i går, är mer än jag kan förstå. För det är åratal sedan jag tänkte på honom — före internets inträde i vårt dagliga liv. Nu kunde jag där komplettera mina bristfälliga kunskaper av denna intressanta person.  
Min far och några av våra bekanta brukade skämtsamt kalla Ernst för mors fästman eftersom han, som sades vara kvinnohatare, hade promenerat runt på Stockholms gator, arm i arm med mor, medan hon väntade på far (som förmodligen satt fast i ett möte av något slag). Att Ernst var kvinnohatare är inget jag fått bekräftat, däremot kan jag läsa mig till att han det var sant det jag hört, att han var livrädd för drag och hade bacillskräck.
Jag, som bara sett en bild av honom i "Levande svensk litteratur" har alltid föreställt mig honom ungefär som Hercule Poirot, med tjock yllerock och dubbla halsdukar  och nu när jag ser bilder av honom ser jag att det kommer rätt nära sanningen  fast jag tror inte att Hercule hade vaddtussar i öronen.
 Tänk om jag haft vett att fråga hur väl mina föräldrar kände honom, och vad han och mor diskuterade på den långa promenaden — allt jag vet är att hon uppskattade honom mycket. När jag nu läser om honom förstår jag att han inte bara var intressant, han var, med sina självstudier, uppenbarligen en beundransvärd man, och jag ska försöka få tag på både sådant han skrivit och sådant som skrivits om honom.


2 kommentarer:

 1. Honom har jag aldrig hört talas om, men han låter väldigt intressant.

  Roligt att se dig, hoppas du orkar krypa ut ur idet nu när det börjar våras, kanske inte lika mycket hos dig som här förstås.
  kram från Mette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mette,
   I sanning!

   Margaretha
   som ser ut över
   ett nysnöat
   landskap

   Radera