fredag 27 april 2018

Boots at the Holly-Tree Inn — novellutmaningen

34. Läs en novell med något taggigt i titeln  Boots at the Holly-Tree Inn av Charles Dickens, ur Half-Hours with Great Story-Tellers(1891)

Hela året har jag hållit utkik efter en "taggig novell", utan att hitta någon — så jag blev jätteglad i dag när jag hittade den här! Gutenberg har 191 böcker av Dickens, så det finns en del att välja på, och jag upptäckte att det finns en som heter The Holly Tree , den är längre än novellen jag läste, men är till stora delar densamma. Vilken som kom först vet jag inte, men det verkar som den ena är en bearbetning av den andra.
I tonåren läste jag mycket av Dickens, men lyckades missa den här, vilket inte var någon förlust. Låt mig säga på en gång, att den här berättelsen inte på något vis är oförglömlig — den är inte ens gullig, vilket jag misstänker var avsikten. Lässmaken hinner förändras på 127 år.
Den novellen jag läste hade inga illustrationer, men jag hittade en annan utgåva som är rikligt illustrerad.

Lästa noveller:

8. Läs en novell om en hemlighet  "The Guilty Secret"— av Charles Paul de Kock ur International Short Stories: French, från 1910.
19. Läs en novell där någon dansar — The Dancer In Red  and Other Stories, 1906, av Fergus Hume
3Läs en novell med bokstaven X i titeln  The History of Professor De Laix, 1992,  av Robert Harris ur novellsamlingen "Stories From the Old Attic".
5Läs en novell som utspelar sig under en högtid — "Legenden om julrosorna" ur En saga om en saga och andra sagor! av Selma Lagerlöf.
 1Läs en novell med något från växtriket i titeln — "Rosen och vinden" ur "Silkesmattan", 1941, av Jascha Golowanjuk
11. Läs en novell med något från rymden i titeln  — Aftonstjärnan av Dan Andersson ur Posthuma noveller (1922).
4. Läs en novell av en Nobelpristagare — Et Styggt bardomsminne, 1889, av Bjørnstjerne Bjørnson.
14. Läs en novell av en författare som gett ut mer än tio böcker — "The Liberry" ur novellsamlingen "The Lucky Number" av Ian Hay.
29. Läs en novell som översatts från spanskan —"The Tall Woman" av Pedro Antonio De Alarcon ur novellsamlingen Stories by Foreign Authors: Spanish, by Various, 1898.
39Läs en novell där någon dricker kaffe eller te — Glory in the Daytime ur novellsamlingen "After Such Pleasures" av Dorothy Parker.
37. Läs en novell vars titel börjar på samma bokstav som författarens efternamn — Rädslan ur novellsamlingen "Utsatt till vargarna" av Per E. Rundquist från 1950.
36Läs en novell om kärlekslycka — The Most Wonderful Woman ur novellsamlingen "Across the Years", av Eleanor H. Porter.
31Läs en novell där någon flyttar — "Kattresan" av Jan Fridegård, ur novellsamlingen "Noveller".
26. Läs en novell med något från havet i titeln — Kloka Maja, en skärgårdsberättelse" ur novellsamlingen "Kloka Maja och andra berättelser" av Frans Hedberg.
9. Läs en novell som utspelar sig i ett land du ännu inte besökt —  Twenty-Six and One av Maksim Gorky ur novellsamlingen "Twenty-six and One and Other Stories", 1902.
28. Läs en novell som utspelar sig på en arbetsplats — The Real Thing and Other Tales, av Henry James, ur novellsamlingen med samma namn.

4 kommentarer:

 1. vackert omslag, taggigt har jag inte hittat än.

  SvaraRadera
 2. Hannele,
  Järnek är ju taggigt.
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. har den i trädgården, fint med röda bär på hösten ❤️ går att formklippa (mina foton):
  http://formklippningtopiary.blogspot.se/2016/11/formklippt-jarnek-i-england.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hannele,
   Här i zon 4, ok i skyddade lägen mildare ibland, får jag hålla till godo med mahonia. Men de bären är ju inte lika fina, även om man kan göra marmelad av dem.
   Så jag nöjer mig med att dregla över dina bilder.
   Margaretha

   Radera