lördag 5 november 2016

I dag för 144 år sedan

dristade sig Susan B. Anthony, och 15 andra kvinnor*, till att rösta!
Två veckor senare arresterades hon, och året därpå befanns hon skyldig till att ha röstat illegalt, vilket renderade i en bot på 100 dollar, som hon vägrade att betala. Läs om den intressanta rättegången här.

*uppgiften om hur många kvinnor som röstade varierade, från 7 till 16.

och för 411 år sedan misslyckades Guy Fawkes krutkonspiration.

4 kommentarer:

 1. Man firar Guy Fawkes misslyckande har jag förstått med att bränna halmdockor ( Fawkes) . Vad vore vi om inte sådana som Susan. B. Anthony hade funnits. Kanske inte lika långt på jämställdhetsbanan.
  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Ja, tänk att det ska vara så kul när det sprakar och smäller!
   Vi har mycket att tacka Susan och alla hennes modiga medsystrar för. Och än är det för tidigt att slå sig till ro, med vad de åstadkom!
   Margaretha

   Radera
 2. Vilken kvinna!

  Tack för att du svarade Maud. Du gjorde det så diplomatiskt och bra, jag dröjde för att jag inte visste hur jag skulle säga vad som borde sägas! Alla dessa bilder gör mig knäpp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Siv,
   Jag tvekade länge, men vet hur känslig hon är, så det var inte helt enkelt.
   Det är inte så ofta jag besöker henne, men nu när jag gjorde det tyckte jag att jag borde säga något. Jag tycker också att det är på tok för många bilder, jag kan inte smälta dem alla så vi får väl hoppas att min kommentar gjorde nytta.
   Fyra, kanske fem, riktigt bra bilder har mycket större genomslagskraft än många - och man minns dem bättre, men det kan vara svårt att sålla!

   Ja, visst var Susan fantastisk!
   Margaretha
   som försökte
   mejla dig,
   men det
   studsade

   Radera