tisdag 17 februari 2015

Tankar till teet

In Sweden, when leaving someone's home, wait until you get to the doorway to step outside before putting on your coat. To do so earlier suggests you are eager to leave. When entering or departing a Russian home, it is considered very bad form to shake hands across the threshold.

Väninnan och jag saknar inte samtalsämnen över teet. Hur man har det, och hur man beter sig i olika länder, kan man tala länge om. Och hur vi tror att det ska vara i andra länder är kanske ännu mer intressant. Att det inte går renar och isbjörnar på gatorna i Stockholm, vet man nog nu för tiden, men jag har träffat på de som på fullaste allvar tror att alla svenskar har trasmattor på golven och kopparformar och broderade bonader på väggarna. En väninna som hälsade på mig, blev lättad när hon upptäckte att vi var fullt påklädda hos oss. Den familj hon först besökte när hon kom till Sverige, hade nämligen för vana att spankulera omkring i bara underkläderna, och med allt hon redan visste om den svenska synden, blev hon övertygad om att det var så i alla svenska hem.
Varifrån ovanstående etikettsregel kommit ifrån förstår jag inte, varför man i vårt klimat skulle vänta med att ta på sig ytterkläderna tills man står i minusgrader, innan man tar på sig ytterkläderna är märkligt.
En av mina släktingar var stolt över att hon kunde säga äggröra på svenska, eftersom hon visste att alla svenskar åt det till frukost, bjöds jag varje morgon på en slät grå äggvälling, som hon kallade äggröra.
På tal om ägg är det "shrovetuesday" idag, vilket i anglosaxiska länder är "pancake day". Det finns många myter om varför man serverar pannkaka just i dag — den  riktiga anledningen lär vara att man behövde göra slut på smör och ägg innan fastan började.

12 kommentarer:

 1. Har just ätit en näringsrik (eller i alla fall kaloririk) lunch på The Greasy Spoon, som lockar med att det är pannkaksdag idag. När vi undrade vad det fanns att välja på i pannkaksväg såg den trevliga servitrisen bara förvånad ut. Etablissemangets ledning hade tydligen glömt berätta att de lanserat en reklamkampanj på pannkakstemat, just idag. Men servitrisen fann sig och deklarerade att "Every day is Pancake day!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Vilket var fyndigt, men det låter inte som om ni blev så värst mycket klokare.
   Stabbiga pannkakor är inte min förtjusning, så jag väljer helst något annat - i alla fall i staterna.
   Margaretha

   Radera
 2. man kan undra var alla underliga "sanningar" kommer ifrån. det finns folk som undrar hur jag kan bo i ett kommunistiskt land där man har sex med vem som helst, när som helst!
  trodde nästan att du skulle kommentera om pannkakor hos sue.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Debbie,
   Ja du store värld, varifrån får folk allt! Många som inte vet ett smack om Sverige har beskyllt mig för att vara osvensk - ibland avsett som en komplimang.

   Nej, jag har lite svårt för de där bloggarna som låter som gammaldags skoluppgifter, i sitt fiskeri efter kommentarer:
   *berätta med egna ord varför du tycker det är bra.
   *tycker du att Pelle skulle ha handlat på ett annat sätt.
   Det får mig att skynda därifrån.
   Margaretha
   den stöniga

   Radera
 3. Mmmmm, så gott det ser ut!
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pia,
   Ser faktiskt godare ut, än det var.
   M

   Radera
 4. Jag har fått lära mig att man ska säga adjö innan man tar på sig ytterkläderna - kan detta ha gett upphov till "tröskelmyten"? Klär man på sig på trappen verkar man ju ha haft väldigt bråttom ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgalatt,
   Tror att de flesta har lärt sig att klä på sig först - vilket inte sällan leder till att man kan bli stående i någons tambur, med ytterkläderna på, och tala i ytterligare en halvtimme.
   M

   Radera
  2. Här är vad Magdalena Ribbing har att säga i frågan:

   http://blogg.dn.se/etikettfragan/2011/03/02/hej-i-ytterrock/
   Ärkekonservativ är jag inte men rydligen har någon fostrare varit litet gammaldags.

   Radera
  3. Olgakatt,
   Tur att Magdalena finns, hur skulle vi annars klara oss!
   Men vi fick ju tillstånd att göra på det gamla "fina" viset.
   Margaretha

   Radera
 5. När jag flög hem från Argentina, satt jag bredvid en man som berättade för mig hur svenskarna är, vad det tycker och vilken konstig smaklös mat de äter. Spelade ingen roll vad jag sa, han visste bäst!

  Jag har inte läst Sues blog, men jag tycker det är roligt när den som bloggar vill ha en dialog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Siv,
   Ett inte helt ovanligt beteende. Både av infödingar och utföfingar - oftast av män, vilket just nu har uppmärksammats i en bok, som jag inte minns vad den heter.

   Det är väl inget som hindrar dig från att säga vad du vill här? Det är jul vitsen med att blogga, att det uppstår en dialog.
   Förhoppningsvis ska läsarna kommentera när de har något att tillföra samtalet.
   Ja, jag vet - jag är stönig!
   M

   Radera