fredag 13 februari 2015

Finfint

Tack så jättemycket, fina du!
God fortsättning alla fina vänner!
Så fint du skriver!
Vår fina familj.

senaste tillskottet på datorerna?

 Är det fler än jag som undrar vart alla synonymer till fin och fint, tagit vägen? Ovanstående utrop, är bara några få av de som kommit mig till handa på sistone. Men man behöver bara ta en tur på nätet för att läsa om fina vänner, fina barn, fin man, finaste kompisen, fin resa och så vidare i det oändliga.
Men när jag för inte så länge sedan nämnde att jag behövde finare garn till ett arbete, undrade den tonåriga flickan vad det var för fel på det befintliga garnet — hon tyckte det var jättefint!
Får mig att tänka på det grammatik- och rättstavningsprogrammet, jag hade i en av mina första datorer. Varje gång jag använde ordet "nice", markerades det, och programmet föreslog att jag skulle använda ett bättre ord. Ohyggligt irriterande, men det fick mig att tänka till — och än i dag kan jag inte skriva ordet "nice" utan att tänka efter om det inte finns en bättre synonym. 

En av hemtjänstens tjejer, som gick här i huset, lyckades klämma in ett fina fisken i var och varannan mening — det var tröttsamt.
Det skadar inte att ibland lyssna till vad vi själva säger, och förvissa oss om att vi inte slentrianmässigt använder samma ord och uttryck stup i kvarten. 

fin adj. ~t
1 som har hög kvalitet {SYN. högklassig} {→finfingod 1}: ~a viner~t tyg~a betyg~ gemenskap mellan generationernade ~aste kännarna av konst
BET.NYANSER: a) spec. som passar till fest: finkläddfinskorta på sig ~a kläder b) spec. äv.fördelaktig: göra en ~ affären ~ chans c) spec. äv. mänskligt högtstående: en av de ~aste människor jag träffat d) med allmänt positiv innebörd bra, utmärkt: det är ~t, fortsätt så!
KONSTR.: ~ (för ngn) (att+INF), ~ (i el. på ngt)HIST.: sedan yngre fornsvensk tid; fornsv. fin; av fornfra. fin, urspr. 'avslutad; fulländad'; till lat. finis 'gräns'; jfr affin, definiera, 1final, finess, raffinera
2 mycket tunn {MOTS. grov 1}: finbladigfinkalibrigfinlemmadfinstilt; ~ trådett ~t blyertsstreck
BET.NYANSER: a) som består av små partiklar: ett ~t duggregn~ sand b) utvidgat om abstrakta företeelser som kräver ett skärpt sinne för att uppfattas: en ~ nyansjag förstod nog vinken fast den var ~~ ironi
HIST.: sedan 1733; se fin 1
3 som har hög social ställning {→förnäm 1}: en flicka av ~ familj~ uppfostran
BET.NYANS: med negativ bibetydelse struntförnäm: är han för ~ för att hämta posten själv?
HIST.: sedan yngre fornsvensk tid; se fin 1

Fint ska det va', kosta vad det vill.
Fint ska det va' fast brödet ska lånas.
Han har ett fint sätt, men han använder det så sällan.
Vill man vara fin, får man lida pin.
fint sätt på sängkanten.
Fint som snus.

13 kommentarer:

 1. Jag funderade häromdagen på om inte fin och alla dess varianter avtagit lite det senaste året. Fina familjen, finaste vännerna. Är det någon som skriver finaste längre? (Jag använder finfin, ibland, mest på kul.) Jag tror att man skulle märka en avmattning om man gjorde en frekvensmätning på Facebook. Men det är en väldigt ovetenskaplig synpunkt!

  Det är lite som det där att man kom på att man inte skulle lägga ut bilder på varandra i tid och otid, så då tog man bilder på fötterna i stället och efter ett tag blev det pinsamt med alla fötter. Undrar vad det är nu, som kommer att bli pinsamt om ett halvår...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   I så fall måste det ha varit fruktansvärt finfint för några år sedan, för jag tycker jag findrabbas vareviga dag.
   Rn frekvensmätning, skulle kanske vara upplysande - gör du den?
   Jag som inte frotterar mig på fejsbok, har inte så bra koll på vilka kroppsdelar man ska fotografera - så jag slipper nog många pinsamheter. Får jag föreslå armbågen som nästa pinsamma massrörelse?
   Margaretha

   Radera
 2. Jo, det finns en variant: Bästa svägerskan, Bästa grannen...
  Och jag sitter där och undrar vem som är näst bäst... jag som har två svägerskor skulle inte vilja gradera dem.
  Precis som du störs jag väldigt av sånt, men ännu mer av: Jag blev så JÄÄÄÄVLA glad, det var så JÄÄÄÄÄVLA stort... jag är så JÄÄÄÄVLA tacksam, som någon sa vid Guldbaggegalan - samt i radio ett par dagar efter.

  Jag använder varken finaste (om det inte handlar om nyaste finaste klädinköpet) bästa (om människor) eller jävla. Hur klarar jag mig?
  Hälsningar
  Mossigaste gamla tanten... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bästaste mosstant,
   Visst brukar jag reta upp mig på bästa och alla jävla svärord - för att inte tala om att bli kallad vännen, som ger mig gåshud över hela kroppen! Ändå klarar jag mig, liksom du, alldeles utomförträffligt. Fast det händer att folk inte fattar hur avskyvärt, ohyggligt, oerhört, eller bara mycket otrevligt eller smärtsamt något är, när jag inte använder samma språk som den jag talar med.
   Margaretha

   Radera
  2. Aha. Detvar här jag skulle ha svarat...

   Radera
 3. Jamen. det här var väl en fin synpunkt.....(ursäkta).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Du är ursäktad! (för den här gången).
   Margaretha

   Radera
 4. Jag har faktiskt inte tänkt på det, men vi hör ju inte så mycket svenska här. Men det finns mycket annat att reta sig på, super t.ex.
  Lägger märke till att du lyckas låta bli att kommentera "klapp-på-huvudet" kommentarer! Fint!
  ♡Mette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flette-Mette,
   Då får man säga som min kompis son (då 7 år), när hans mamma var irriterad över att veterinären dröjde (en ko var sjuk), och sa' "super", så sa' barnet upprört: "va, super han också!"
   Går kanske inte så bra på tyska...
   Tack för att du lägger märke till min enastående självbehärskning!
   Visste inte att man kunde pilla in ett hjärta här - men nu har jag lärt mig. Tack!
   Margaretha

   Radera
 5. Åh, finaste vännen! Så bra att vi känner likadant!

  SvaraRadera
 6. Bloggbladet,
  Det känns gott att ha en själsfrände att luta sig mot - men någon kramiz blir det inte!
  Margaretha
  (tråkig tant)

  SvaraRadera
 7. Angående 'bästa' så hände det då och då att jag fick remisser med hälsningen BB! Vilket uttydes Bäste Bror.
  Och det från kollegor som var väl införstådda med den tilltagande kvinnliga andelen av kåren och högst medvetna om min existens på kliniken. Dessa remisser överlät jag med välförtjänt kommentar till min enda manliga kollega, dessutom min enda kollega enär vi endast var två på vår klinik..... Ibland beordrades jag ta hand om ärendet ändå (han var min chef) som fick ett synnerligen ampert formulerat svar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   BB-generationen har väl hunnit gå i pension vid det här laget.
   Vid några tillfällen har jag fått brev som börjat med Bäste (eller käre) Margaretha/Vän - det finns nog de som tror att det är finare att plita dit ett e på slutet, än ett a. Ungefär som att det är tämligen vanligt att folk (bloggare) använder ej och dock, fast jag inte tror att någon skulle använda de orden i talspråk. Och texterna i övrigt är ju alldeles förfärligt talspråkliga.
   Margaretha

   Radera