torsdag 6 mars 2014

Ett inlägg med klös

 "Så slarvig du är", sa älsklingen och tittade förebrående på mig, "du har tappat en tepåse på trappen". 
"Den har jag lagt där för att du ska ha något att leka med", svarade jag.
Karin, du skulle ha hört hans hånskratt!
"Vill jag jaga, fixar jag själv ett byte", sa Åskar.
"Jo tack, jag vet, och du skyndar dig in med dem också".
"Självklart, varför ska jag käka ute, när ni sitter i den goda stugvärmen, med era läskiga grönsaker".
 Ja, ja, på tal om grättna katter kom jag att tänka på reklam för kattmat, som Purina körde för många år sedan. Här är bara ett par av dem, det fanns rätt många olika varianter.

 I min jakt på icke-kattrelaterad information, snavade jag över en kisse, som jag aldrig hört talas om tidigare. Om den har ett svenskt namn, vet jag inte, molnig leopard låter inget vidare — men på engelska heter denna ovanliga leopard clouded leopard.
 Naturligtvis blev jag tvungen att läsa mer om den molniga missen, och då ramlade jag in på diverse kattsidor med ovanliga tamkattraser. Fascinerande att se katter med ungefär samma teckning som min älskling, men med så annorlunda kroppsbyggnad och päls — eller ingen päls alls.
 Om cornish rex sägs det att det inte är något för den som vill ha lugn och ro. Det sägs också att den är matfrisk, och lätt lägger på hullet, det har ju uppenbarligen inte den här katten gjort  en "vintkatt"?
 Och så sfinxen, som lär vara en relativt ny kattras. Nakenhundar har jag träffat, men aldrig en nakenkatt.
Jag kan tänka mig att vara ägd av vilken sorts katt som helst, men jag har svårt att tänka mig någon charmigare, klyftigare eller stiligare kille, än den som äger mig nu.

9 kommentarer:

 1. Den molniga leoparden heter trädleopard på svenska.
  Sällar mig till Åskars fan club. För att vara hane är han ovanligt smart. Faktum är att många kattuppfödare konstaterar att honorna är smartare och självständigare än hanarna. En teori är att honorna måste ta hand om sina ungar på egen hand medan hanarna latar sig. Inte vet jag, men den enda hane vi har haft var rätt korkad jämfört med famerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Tack - så bra att få lära sig det svenska namnet, även om jag inte har några planer på att skaffa en.
   Jag har bara haft herr-katter, och bara en var korkad - men ack så go'.
   Jag har läst att hankatter är keligare än honor, därför att de (liksom mänskliga hannar) förblir mentala ansvarslösa kattungar, och tror att de är oemotståndliga, i hela livet.
   När det gäller hundar, har de tikar jag känt närmare, varit rätt fjolliga.
   Margaretha

   Radera
 2. Det här inlägget skulle platsa bra i lördagstemat om någon vecka:). Åskar är förstås förnämlig i jämförelse med de andra raskatterna, tycker jag som gillar rejäla killar. Intressant diskussion om skillnaden på han-och honkatter. Jag har nästan alltid upplevt att damerna är fiffigare, men även upplevt att en och annan av alla mina numera saliga katter av herrkön har varit oerhört intelligenta. Jag gissar att man inte kan generalisera alls i sammanhanget. De är väl som vi alla är, en del smartare och en del mindre smarta. En annan sak kan ju annars vara att vi kvinnor i alla riken gärna skämmer bort den manliga avkomman, helt omedvetet, och det fördummar dem till en viss del. Tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. PettasKarin,
   Vi får kanske göra en vetenskaplig undersökning, om katters intelligens.
   Margaretha

   Radera
 3. Åskar är verkligen fin. Och att han pratar med dig är ju perfekt. :)
  Molnig leopard låter onekligen litet märkligt men så blir det ju oftast när man översätter direkt.
  Jag betraktar katter på litet avstånd pga min allergi. Många intressanta raser du visar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anne-Marie,
   Ja, behöver jag intellektuell stimulans, får jag vända mig till Åskar.
   Margaretha

   Radera
 4. Han är riktigt smart, din Åskar, så kille han är! Låter sig inte luras av en tepåse (med svans), som vissa katter jag känner. Skulle man råka lägga tepåsen på ett fat och telefonen ringer, så att man går ifrån någon minut, ja då vet man aldrig var man återser den mördade tepåsen. Och det verkar inte som de lär sig heller, de två små svarta kattdamerna som det är frågan om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Det enda jag inte kan lämna framme är smör - annars är han totalt ointresserad av vår mat och våra prylar.
   Margaretha

   Radera