lördag 8 mars 2014

En motreaktion?Det sägs att dagen efter den internationella kvinnodagen är Barbies födelsedag (9 mars 1959). Och just i dag läser jag en notis från TT, i DN.
Forskare i USA lottade 37 flickor i åldrarna fyra till sju år till att antingen få leka med "Doctor Barbie" eller "Fashion Barbie" eller Mrs. "Potato Head", där den senare bäst kan beskrivas som Barbies raka motsats.
Flickorna fick sedan fotografier som visade olika yrken och tillfrågades vilka yrken de skulle kunna ägna sig åt som vuxna.
De flickor som hade lekt med Barbie såg sig själva i betydligt färre framtida yrken.
Undrar om de tänker följa flickorna till vuxen ålder och se vilket yrke de kommer att välja.
Enligt svenska Wikipedia var det Mona Sahlin som startade Barbieklubben i Sverige.

2 kommentarer:

 1. Jag har utsatts för samma sak som de där flickorna, men först i vuxen ålder. När äldsta barnbarnet kommer hem överlycklig över den Barbietidning som hon fått och vill att jag ska läsa, kan man ju inte vägra. Men himmel och pannkaka vad tråkigt hon verkar ha den där Barbie. Ett rastlöst och ospännande liv, oavsett outfit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Hur mycket påverkar leksaker barn egentligen? Det finns ju tonvis med unga kvinnor som växt upp med Barbie, utan att ha blivit som hon. Hur mycket kan och vet man egentligen, om hur vi präglas?
   De som blivit som Barbie, skulle kanske ha blivit det även om de bara fått waldorfdockor som barn.
   Margaretha

   Radera