söndag 13 oktober 2013

Ordbruk

Bjørnstjerne Bjørnson mottar 
Nobelpriset ur Oscar II:s hand 1904
Så vore det ju trevligt om folk kunde inse
att ingen har någonsin vunnit nobelpriset.

"När kören sjöng själv" säger en tjej i ett radioprogram. Motsatsen till playback? Jo, visst förstår jag vad hon menar, men grinig som jag är så hakar jag upp mig på sådant som med lite god vilja kan missuppfattas.
Jag hakar för den delen också upp mig på sådant som är korrekt. Som ord som med åren fått en utökad betydelse — eller som anses korrekta i delar av landet, där jag inte bor.
Som "prisad", för mig innebär prisa enbart att lovorda, menar jag prisbelönt, så säger jag det. Jag konsulterar NE, och ser att (o)skicket att prisa, isället för att dela ut pris, inte är mer än tio år gammalt.
pri`sa verb ~de ~t 
ORDLED: pris-ar 
SUBST.: prisande; 2pris
1 livligt berömma {SYN. lovorda}: hon ~de tygets kvalitetkritikerna ~de föreställningen
BET.NYANSER: a) spec. i relig. sammanhang, vanl. med bibetydelse av tacksamhet:lova och ~ Herren b) försvagatde kan ~ sig lyckliga att inget värre inträffade
KONSTR.: ~ ngn el. ngt
HIST.: sedan äldre fornsvensk tid; fornsv. prisa
2 tilldela pris: i motiveringen till att NN ~s betonar juryn hans hängivenhet och förmåga till samarbete
KONSTR.: ~ ngn el. ngt
HIST.: sedan 1993; se prisa 1
Med "husera", avser jag bara störande verksamhet, men det tycks ha blivit alltmer vanligt, och acceepterat, att tala om att högt respektabla personer och organisationer huserar här eller där.
huse´ra verb ~de ~t 
ORDLED: hus-er-ar 
SUBST.: huserande, husering
• utöva (störande) verksamhet utan hänsyn till omgivningen {→rumstera 1}: pojkarna fick ~ fritt i lekrummet
BET.NYANS: försvagat hålla till: den lokal där schackklubben ~r
KONSTR.: ~
HIST.: sedan 1626; av lågty. huseren med samma bet.; till hus
I gårdagens DN, skriver Richard Swartz om sitt förhållande till svenskan  trots att jag inte är utlandssvensk, känner jag igen mig i hans tankar, vilket förmodligen beror på att det är lite av en generationsfråga.

2 kommentarer:

  1. Med alla spädbarn i min omgivning blir jag ofta orolig att de har allvarliga hormonstörningar eftersom de ofta AMMAR. Barnen, alltså. VEM de ammar är oklart. SAOL anser nämligen, örecis som jag, att amma betyder att GE modersmjölk.

    SvaraRadera