lördag 19 oktober 2013

Trivsel — ett inre tillstånd

 Det finns väl inte den tidning eller tidskrift, som inte presenterar de senaste desajnprylarna, som man blir lycklig av att äga. Personligen klarar jag mig utmärkt utan en teburk till det facila priset av 2800:-, och en liten mässingsskopa à 420:- att ösa upp tebladen med. Jag läser också om en teservering, i en fashionabel stadsdel där man kan njuta sitt eftermiddagste. Förstå mig rätt, jag unnar alla som vill inta sitt te på slika ställen, det  men när jag gör en mental inventering av teserveringar jag besökt, så slår det mig att minnesvärda testunder, inte har särskilt mycket med lokalerna att göra. Det är människorna som betyder något  både vännerna, som jag fikar med, och eventuell personal  och om jag själv mår bra. 
 Trevliga testunder jag minns, är när vi blivit tvungen att förtära vår matsäck i bilen, på en parkeringsplats, i ösregn, en suspekt sylta med hårda stolar och hårt lysrörsljus och den gången vi missade bussen en kall blåsig dag, och en mycket originell dam bjöd in oss på te i sitt kök, i väntan på nästa buss. Ett lindrigt rent kök där både en get och höns strövade fritt. Förmodligen ägde damen bara två koppar, för själv drack hon sitt te ur en konservburk. Möbler var det också ont om  men böckerna var desto fler.
Jag minns också den gången då välmenta vänner bjöd mig på ett mycket lyxigt te, i mycket exklusiv miljö. Det var vackert, hemtrevligt och gott  men jag var ledsen och hade fullt sjå att dölja hur ledsen jag var, och försöka visa en gnutta tacksamhet, för att de ville muntra upp mig.

10 kommentarer:

 1. Det där är ungefär som rosor i ett sprucket krus är ändå alltid rosor....
  och te smakar allra bäst i goda vänners lag. Absolut

  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. PettasKarin,
   Så är det nog - ändå njuter jag för det mesta av min dagliga ensamma kopp.
   Fast jag ser fram emot att få tea med dig!
   Margaretha

   Radera
 2. Varför dricker vi inte mer te idag? För att det blivit så vanligt med ett glas vin i stället? För att den där tiden inte "finns"? Tiden då man kunde sitta en hel kväll, dricka kopp efter kopp och diskutera med kompisar. Oj, vad te-nostalgisk jag blev nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Vad säger du - har det blivit omodernt att dricka te? Skandal!
   Jag som lever i min egen lilla värld har inte fattat det. Fast det borde jag ju har gjort, man behöver ju bara läsa några bloggar så berättar folk hur mysigt de har det när de dricker sitt vin.
   Här tillbringar vi fortfarande kvällarna vid köksbordet,drickandes te och lösande världsproblem och livsgåtor, när vi har gäster.
   Välkommen!
   Margaretha
   som bara
   dricker te
   och vatten

   Radera
  2. Så bra att det finns te-oaser kvar i denna värld!

   Radera
  3. Karin,
   Jag skulle kanske öppna tehuset Oasen.
   Margaretha
   som en gång
   mötte en man
   som påstod att
   jag varit geisha
   i ett tidigare liv

   Radera
 3. Om te med geten har jag inte hört, men det låter som något som brukar hända dig.
  Hoppas vi kan lösa världsproblem över spökkopparna igen!
  kram från Mette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mette,
   Du är välkommen, närsomhelst! Med eller utan get.
   Margeretha

   Radera
 4. Inte har man slutat dricka te! Tebutiker med enorma sortiment frodas överallt!
  Morning coffee och afternoon tea för mig, tack! Samt en kvällskopp rooiboste. Och gärna vänner som tillbehör....(eller tvärtom, förstås)
  Inget vin här heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Det var då för väl att att man fortfarande dricker te! Fast min by ligger uppenbarligen inte överallt - en drickbar sort kan jag köpa här.
   Margaretha
   som kanske
   får börja odla
   sitt eget te

   Radera