torsdag 11 juli 2013

Snyggare än originalet


Konstnären Nickolay Lamm har skapat en fotoshoppad barbiedocka baserad på mått på ”normalnittonåringar”. Titta på fler bilder och läs om det hos Huffington Post.
Jag har tidigare skrivit om både Barbie och Lily.

6 kommentarer:

 1. Kommer du ihåg den där utflykten vi gjorde till Skeppsdal? Vi talade om Barbiedockor och du frågade om vi nånsin sett en riktig människa som såg ut så. Du sa inte vad du tyckte, utan bara frågade och det fick mig att börja tänka hur konstig hon såg ut.
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pella!
   Det var evigheter se'n.
   Jag minns utflykten, men inte att vi talade om barbiedockor. Kommer ihåg att vi talade om Spelman på taket och Indien.
   Tänk att jag kanske lyckade så ett frö hos dig. Fast du hade nog kommit fram till det ändå - det fanns nog andra som inget bet på.
   Lev väl, och ha en skön sommar!
   Margaretha

   Radera
 2. Åckligare dockor får man leta efter men jag har blivit varse att det inte är populärt att lufta den åsikten. Jag träffade på dem i USA i början av 60-talet och tänkte då att det var en typiskt amerikansk monstrositet som aldrig skulle kunna förekomma i Sverige. Så kapitalt fel jag hade! Och i många år drog Barbie in pengar till Brio i Osby - ironiskt, när den tillverkaren själv är ett fantastiskt exempel på högkvalitetsleksaker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Ja, läskigare docka får man leta efter! Jag hade aldrig någon, höll väl på att växa ifrån dockor när de kom. Men en Lily hade jag ju, men det var alldeles för pilligt att sy och sticka kläder till dessa missfoster, så hon sitter fortfarande i sin originalklänning, har inte fått några ny kläder - inte ens underbrallor fast hon tappat sina.
   Men jag drömde aldrig om att bli tonåring, som så många av mina kompisar gjorde, kanske mitt ointresse berodde på att jag var så barnslig.
   Margaretha
   i skuggan

   Radera
 3. Jo, mycket snyggare, men fortfarande lite åt det orealistiska hållet, skulle jag nog säga. Och varför femåringar ska ägna sig åt lekar som lämpar sig för tjugoåringar (nej, förresten, som inte lämpar sig för någon!) har jag svårt att förstå. Jag har läst mig igenom (på förekommen anledning=sexårigt barnbarn) en del Barbiehäften och de är inte bara torftiga bortom alla gränser utan också otrevliga. Mobbning och bräcka varann med dyra prylar för hela slanten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Helt obegripligt att femåringar kan tycka att det är roligt med vuxna dockor. Men i dag ska man ju bli tonåring så snabbt som möjligt - och sedan förbli det i resten av livet.
   Jag har aldrig sett något Barbiehäfte, men blir lite förvånad, för amerikanska barnböcker är ju ofta äckligt gulliga, och moraliska.
   Annat var det när jag var ung...
   Margaretha
   den barnsliga

   Radera