torsdag 6 juni 2013

Hur är det möjligt

att en växt kan överleva i ett år, utan vatten? För ungefär ett år sedan blev jag tvungen att möblera om, och flyttade då upp mönjeliljan (clivia miniata) i ett rum där jag aldrig vistas.  För lite sedan fick jag syn på den — och till min stora förvåning ser jag att det är fullt med gröna blad, på väg upp. Nu har jag plockat bort allt tråkigt fnas, och ännu tråkigare vitt kladd, som jag förmodar är något slags insektsangrepp, och hoppas att den ska blomma lika fint, som den regelbundet gjorde, när min mor skötte sina krukväxter. Jo, jag har planer på att plantera om den — men väl vetandes att det mesta jag tänker, förblir goda intentioner så kan jag inte garantera att det blir av inom den närmaste framtiden.
Läser om mönjeliljan att den klarar torrperioder relativt bra  men ett helt år tycker jag trots allt är fantastiskt. Kanske beror det på att den stod kallt hela vintern, eftersom det inte var någon värme i rummet.

Det vetenskapliga namnet Clivia är namnsatt efter den brittiska hertiginnan av Northumberland Lady Charlotte Florentina Clive som var drottning Victorias guvernant. Det sägs att hon har odlat flera arter av Clivia på sin egendom Almwick där de blommade för första gången i "fångenskap".
                     från Wikipedia


Jag har nog sjungit mina solidariska växters lov tidigare — och hoppas att kunna göra det igen. Jag ligger ljusår efter mor när det kommer till gröna tummar och kunskaper, ändå överlever rumsväxterna min brist på omsorg på det mest mirakulösa vis. Se bara på den här lilla klockväxten, som tappert blommat flera gånger om året, i flera år.

6 kommentarer:

  1. Kolla bara att det vita kladdet inte är ullöss. De är tydligen svåra att bli av med, eftersom smittan finns kvar i jorden även sedan man såptvättat blomman.

    SvaraRadera
    Svar
    1. FoxKarin,
      Jag är rädd för att det är ullöss - läste om det förra sommaren, när jag såg dem första gången. Det märkliga är att det inte alls är lika mycket av dem nu, som då - trots att jag inte gjort något åt dem.
      Det finns lite på några andra succulenter, som jag har tänkt lyfta ut snart - när järnnätterna inte längre är en risk.
      Margaretha

      Radera
  2. Vilka tuffingar, dina plantor! Som orkidéerna som jag glömde på balkongen ett år. En av dem började tokblomma i oktober, när jag väl tagit in den i slutet på sommaren. Och – den blommar än!
    http://www.karinenglund.com/2012/10/husmorstips/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Får kanske prova din orkidémetod, jag har en som bara står. Visserligen är den grön, men inte en blomma i sikte - hade hopats att några av de andra mer solidariska växterna skulle påverka den.
      Margaretha

      Radera
  3. Du måste skicka ut gröna vibbar! Hos mig dör alla krukväxter när de får syn på mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kolja,
      Eller också försöker de dra uppmärksamheten till sig , i hopp om att få bättre vård.
      Margaretha

      Radera