torsdag 18 april 2013

Give me oil in my lamp

keep it burning..

  Vår kökslampa är inte mer än fem eller sex år gammal (det betraktar jag som praktiskt taget nytt). Av någon anledning har den ända sedan början förbrukat glödlampor snabbare än någon annan armatur i huset. (Ja, den gamla sortens glödlampor). Ett par månader, och sedan har jag fått byta.
Häromdagen var det bytardags igen. För att byta lampa får jag lov att tippa lampan en aning åt sidan, när jag gjorde det, föll glödlampans glas ned på bordet. Nu har jag ingen aning om hur jag ska kunna få bort resten av lampan utan att få en stöt, eller göra mig illa på någon vass del.
Måste jag plocka ned lampan?
Någon som har ett gott råd eller två?

12 kommentarer:

 1. Maken tipsar:
  1) skruva ur säkringen!!
  2) skruva loss den övre vita ringen, då lossnar förhoppningsvis den nedre delen vari själva sockeln sitter och då bör det bli lättare att få loss lamprestena.
  Om inget funkar, ring för mer instruktioner!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt med make,
   Tack för tipsen.
   Tur att det är så ljust att man klarar sig utan konstljus, för jag har inte haft tillfälle att leka elektriker i dag.
   Ett problem är att jag inte vet vilken säkring som går till kökslampan - vet i alla fall vilken av mätartavlorna den sitter på.
   Kanske kan jag ägna mig åt detta i morgon bitti.

   Har ingen lust att investera i en LED lampa om den bara håller i ett par månader.
   Vem har sagt att livet ska vara enkelt?
   Margaretha

   Radera
 2. PS. Lampförbrukningsgraden kan bero på ostabil spänning i just denna anslutning beroende på ett fel i installationen. Elektrikerjobb! Kanske en dåligt åtdragen 0-skruv i elcentralen, t ex.

  SvaraRadera
 3. Det låter som om du redan fått hjälp. Och det är tur, för jag har inga råd att ge, jag skulle be maken fixa det.

  Är det en sång? Det låter så bekant.
  kram från Mette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flette-Mette,
   Det skulle var om du skickade hit maken...

   Sing Hosanna! heter den.
   Margaretha

   Radera
 4. Jag talar om rubriken, men det förstod du väl?!

  SvaraRadera
 5. Håller med Olgakatt och kontakten var det första jag tänkte på. Dra ut den. Blir det inte för svårt att skruva är det nog bra att ha några slags handskar på så du inte skär dig på glaset. Tråkigt att behöva byta så ofta. Ingen aning om varför det plötsligt är så med en lampa och inga andra.
  Hos mig går propparna (har bara 3) ovanligt ofta men det är en gammal lägenhet och inget jag kan påverka. Försöker dock inte ha igång tv, spis, lampor OCH dammsuga samtidigt men som sagt, jag har aldrig bytt proppar så ofta någon annanstans som här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åsa,
   Tyvärr är det en taklampa av den gamla sorten, jag tror inte att det finns en kontakt som an kan dra ur. Får väl klättra upp på köksbordet och kika.
   Jag har tre mätartavlor och en million säkringar (mer eller mindre - förmodligen mer). Får också tänka på att inte köra för många elektriska prylar samtidigt.
   Alltid är det något - har man fotogenlampor ska man köpa och fylla på fotogen, för att inte tal om att diska lampglas..
   Margaretha

   Radera
 6. Huvudsäkring rekommenderas! Jag menar, chansa inte utan stäng av huvudsäkringen. Och om allt är för trasigt att bara skruva ur (som det kan bli ibland) rekommenderas de gummiklädda handtagen på en tång, polygrip eller liknande, som man kan pressa ut mot insidan av det som ska skruvas ur och vrida sakta åt rätt håll (=troligen motsols).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Nej, när det kommer till elektricitet är jag löjligt feg - här tjangsas inte!
   Så var det ju det där med rätt håll - alla som vet vad som är rätt håll, tycker att alla som inte vet vilket håll det är, är löjligt obildade.
   Margaretha
   som tror att
   hon är tämligen
   bildad i det fallet
   - i hopp om att
   tron verkar allt

   Radera
 7. Tror nog som Olgakatt att något inte är som det skall i uttaget eller kanske till och med i lampan. Här i USA kan man skaffa något som heter "Kill a Watt" som är en liten sak som mäter hur mycket energi en "pryl" drar. Har tyvärr inget riktigt bra tips om hur du skall lösa lampproblemet men du verkar ha fått andra tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anne-Marie,
   Nå'n gång har jag fått det där förklarat för mig - med spänningar och var man befinner sig i förhållande till kraftkällan - eller nå't åt det hållet.
   Tur att det är ljust ute, för jag har inte kommit till skott än.
   Margaretha

   Radera