måndag 28 november 2011

Grattis William!

"Fantasin är inte ett tillstånd: den är människans själva existens."

William Blake
28 november 1757 - 12 augusti 1827

En intressant person! Det finns mycket att läsa både av och om honom på nätet — jag tycker att Michael R. Burchs sida är bra.
Blandningen av det eteriska och robusta i hans konst fascinerar mig. Liksom att så många av hans målningar ser ut som vore de vävda.

Catherine Blake, hans fru

The Ancient of Days, 1794

The Body of Abel Found by Adam and Eve, ca. 1825

Song of Los 2

The Virgin and Child in Egypt

5 kommentarer:

 1. the ancient of days hade jag som poster när jag var tonåring. jag älskade hans arbeten och läste hans dikter. jag till och med försökte läsa swedenborg eftersom han var swedenborgare. men det blev lite för mycket!!

  SvaraRadera
 2. Debbie,
  Jag har alltid fascinerats av Blake och hans arbeten - men älskar är att ta' i. Och Swedenborg har jag aldrig orkat fördjupa mig i. Kanske dags att försöka igen.
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Påminner mig om att jag ska ta och repetera valda delar av konsthistorien. Kan inte säga att hans konst tilltalar mig så värst mycket. Men jag vet ju inte så mycket om bakgrunden (= har glömt allt...)
  Ingrid som håller på att baka lussebullar - två år sen sist.

  SvaraRadera
 4. Haha, det är jag som har tagit bort alla kommentarerna. Det funkade inte med kommentaren och jag tryckte och tryckte på "publicera" och inget hände - trodde jag...

  SvaraRadera
 5. Ingrid,
  Han är verkligen värd att läsa om - ett spännande liv - och han skrev ju också.
  Även om jag tycker att han är duktig så hör han inte till mina favoriter - men jag är som sagt oerhört fascinerad av både honom, hans målningar och lyrik.
  Margaretha

  SvaraRadera