fredag 29 april 2011

I liusi ok ei i löndum


blommar mina lönnar


Lönndom uppfattar vi numera som en sammansättning av lönn och dom, i verkligheten är det en böjningsform — dativ plural — av det fornsvenska substantivet lönd (hemlighet). Rätteligen borde det alltså stavas löndom. Så skrev man det också under medeltiden. I landskapslagarna finner man uttrycket “i liusi ok ei i löndum” (uppenbart och inte i hemlighet) men också “i lönd”. Löndum är en böjningsform av samma slag som ”i handom” (i händerna) och “i Dalom”, lagom och stundom.
Ur “Ord med historia” av Gösta Bergman

När jag ser mina höga rödlönnar, är det svårt att förstå hur jag kunde få med mig alla fem i handbagaget för 29 år sedan.

lönn subst. ~en ~ar
ORDLED: lönn-en
• typ av lövträd med handflikiga blad, vingade klyvfrukter och sockerhaltig sav: lönnsirap; lönnsläktet; naverlönn; skogslönn; sockerlönn; sykomorlönn; i höstsolen stod ~arna och lyste i sprakande gula och vinröda färger; vem har inte som barn använt delfrukter av ~ som lösnäsor?
BET.NYANS: om trävirket: violinens botten, sarg och hals tillverkas av ~
HIST.: sedan äldre fornsvensk tid; fornsv. lön; gemens. germ. ord med släktingar i andra indoeur. språk



9 kommentarer:

  1. Så nu har blomningen kommit igång hos dig också! Och vilka blommor sen.Härliga!

    Karin som blir lyrisk av åsynen

    SvaraRadera
  2. Karin,
    Lönnarna är ovanligt samtida i år, den röda brukar blomma en vecka före skogslönnen annars.
    Andra blommor är det lite glest med ännu, även om de kommer en efter en.
    Margaretha

    SvaraRadera
  3. Fantastiskt vackra! Lönnar saknar jag. Vi har inte särskilt gott om lövträd här uppe bland bergen. En del finns men barrträden dominerar.

    SvaraRadera
  4. Oj så vackra de röda är. Finns de i Sverige? Från var fick de resa med i handbagaget? Undrar nyfiken blomsterentusiast :)

    SvaraRadera
  5. Anne-Marie,
    Lönnar är verkligen vackra - har några ryska också, som är jättefina.
    Nej, du får njuta av dina vackra berg istället!
    Jag tycker om våra blandskogar - bara lövträd tycker jag blir för mesigt.

    Magdalena,
    Jag tror att skogslönnen är den enda inhemska lönnen i Sverige, men andra sorter är också populära som prydnadsträd - fast jag har aldrig sett varken rödlönn eller sockerlönn här, fast de säkert finns.
    Jag smugglade mina fem lönnar (en dog) från New Hampshire 1982. Då trodde jag att de var sockerlönnar, för de är mycket lika, och jag tänkte bli självförsörjande på lönnsirap. Se'n har jag lärt mig att man kan använda saven från alla lönnar till sirap. Men jag har bara kokat sirap en gång.
    Det borde finnas rödlönnar i dina trakter, de är så vackra när det står som en röd gloria kring dem så här års - gå ut och kika!

    Margaretha

    SvaraRadera
  6. Så fina! Åh jag ångrar jag inte smugglade något spännande från Santa Barbara. Fast det hade nog inte gått så bra genom tullen nu som för nästan 30 år sedan.
    Här finns nog lite olika sorters lönn men vet inte namnen på alla. Bara att de ser lite olika ut. Även bladen som är olika i storleken och så blir en del bara gula på hösten och andra mer rödtoniga och så är det såklart de små illröd japansk lönnarna. En sådan önskar jag mig till min lilla odlingslott.

    SvaraRadera
  7. Åsa,
    Många av prydnadslönnarna kan du säkert få tag på hos en bra plantskola - fast de brukar vara dyra.
    Jag tror inte heller att det skulle gå att smuggla växter i handbagaget i dag. Fast köper man växter på en plantskola kan man få papper på att de är friska. Det gjorde jag ett år, men ingen frågade efter certifikatet.
    Margaretha

    SvaraRadera
  8. Härligt, ska ut och undersöka träden lite närmare då. Vi har många fina träd som jag inte har en aning om vad de heter.

    SvaraRadera
  9. Magdalena,
    Det låter spännande - vi får kanske en bloggrapport framöver.
    Såg just att hästkastanjen är Ohios "stats-träd" - Ohio buckeye ( Hippocastanaceae Aesculus glabra) - och minns hur fula fläckar det blev när man som barn hade kastanjer i fickorna!
    Margaretha

    SvaraRadera