onsdag 19 november 2008

Stjärnklart


Det är bara 600 meter mellan min bostad och verk-sta'n — en vacker promenad utmed älven, från en kommun till en annan. Eftersom det är kommunerna som sköter gatubelysningen så betyder det att det är en stump — gissningsvis 200 meter som inte är belyst. Visserligen bytte de ut den gamla ..."syföreningsbelysningen" för rätt länge se'n men inte heller den nyare belysningen är alltför ljus — tack och lov. Det betyder att den tredjedel av sträckan som saknar belysning är mycket mörk så här års.
Nu när temperaturen sjunker krävs det tätare turer än vanligt till verksta'n för att kontrollera värmen. I kväll när temperaturen ligger strax under noll och det nästan är stjärnklart är det en vacker promenad — särskilt den mörka biten när man ser både stjärnor och ljus från bostäder spegla sig i älven. På hemvägen ser jag ett svagt ljus som med en hiskelig fart rör sig från öster till väster på låg höjd. Kan inte räkna ut vad det är, det liknar inte de stjärnfall jag sett — men jag är ingen expert på området. Det påminde mig om en promenad på samma väg för många år se'n. Jag såg ett ljus i väster som jag tyckte rörde sig men jag var inte säker så jag stannade för att se bättre och tog då ett steg tillbaka mot vägrenen. Något ta'r tag kring halsen på mig.... Det kan bara ha rört sig om sekunder men jag hinner tänka massor, spöken, utomjordingar eller värst av allt människor.... Det var grenarna på ett träd.
Bilden har jag snott från hojen liksom följande text.
K. kallades vagn redan av Homeros och har namn på -vagn även på latin, Plaustrum, liksom på många nutida språk, bl.a. tyska, nederländska, franska och grekiska. Innebörden av förleden Karla- har diskuterats mycket, men den kan ha samband med att Lilla björnens fornisländska namn betydde 'Kvinnovagnen' (jfr danska dialekters Drengsvognen). På arabiska kallas den Banat Nash al-Kubra ('de större gråterskorna') och ses som en vagn följd av tre gråterskor. Enligt en arabisk myt är det Polstjärnan som har slagit ihjäl den som ligger i vagnen, och varje natt deltar stjärnorna i K. i en begravningsprocession runt Polstjärnan. På engelska kallas K. bl.a. Plough ('plogen'), Big Dipper ('den stora skopan') och Charles's Wain ('Karl den stores vagn'). På grönländska har K. ett namn som betyder 'luftfallos'. K. har inte spelat någon större roll i nordisk folklore.

3 kommentarer:

  1. Vilken underbar beskrivning, både ryslig och vacker. Och du har så rätt: hellre monster än människa!

    SvaraRadera
  2. Vad modig du är jag som är så mörkrädd skulle aldrig våga gå den vägen i mörker. Men du är mycket modigare än mej. Jag har aldrig sett dej banga ur fast du haft det så tufft. Berätta mer!
    Jättekram från Ming

    SvaraRadera
  3. Hallå Mingel Pingel,
    Kvällen är se'n och jag har stämnt träff med herr Blund - visst kommer jag fortsätta att berätta men kanske inte riktigt om det du menar... och inte ikväll. Tror din e-post kärvar igen.
    godnatt,
    Em

    SvaraRadera