torsdag 30 juni 2011

Ett upprörande förslag


Caspar David Friedrich
målning av
Georg Friedrich Kersting



Det är dåligt beställt med mitt adrenalinförråd — men det lilla jag har rann till i morse när jag lyssnade på nyheterna och får höra att Svenskt näringsliv tycker att de som studerar humanistiska och konstnärliga ämnen inte ska få lika mycket studiemedel som de “nyttiga” studenter som studerar ämnen som leder till “riktiga” arbeten!
Så snart jag hörde det började bloggreportern i mig att arbeta. Men så damp det ner ett mejl från Konstnärernas riksorganisation och Sveriges konsthantverkare & industriformgivare — det var så väl formulerat att jag lägger ut det istället för mina indingerade pip.


PRESSMEDDELANDE
Stockholm den 31 mars 2011


Svenskt Näringsliv borde ägna sig åt företagsfrågorna!


I en ny rapport från Svenskt Näringsliv föreslås studenter inom de humanistiska och konstnärliga utbildningarna få sänkt studiemedel eftersom Svenskt Näringsliv ser dessa utbildningar som ”lågproduktiva”.

KRO/KIF tar starkt avstånd från detta synsätt på utbildning som skulle få stora konsekvenser när det gäller vilka som kan söka humanistiska eller konstnärliga utbildningar. Deras förslag skulle göra det till en klassfråga om man kan studera exempelvis konstvetenskap eller utbilda sig till konstnär.

Dessutom ger sig Svenskt Näringsliv ut på djupt vatten när de talar om konstnärer som lågproduktiva. Tvärtom visar den mesta statistik att bild- och formkonstnärer arbetar mer än genomsnittssvensken, hela 47 timmar per vecka enligt Konstnärsnämndens senaste inkomstundersökning. Och arbetslösheten är tvärtemot vad Svenskt Näringsliv tror faktiskt lägre bland utbildade inom de kreativa och kulturella näringarna jämfört med samhället i stort.

KRO/KIF tycker att Svenskt Näringsliv istället för att lägga förslag som skulle göra det svårare att bli konstnär borde engagera sig för att göra det lättare att vara konstnär. Särskilt då omkring 70 procent av form- och bildkonstnärerna är egenföretagare.

- Svenskt Näringsliv borde engagera sig i frågor som skulle göra det enklare att vara företagare som konstnär istället för att försöka förhindra människor från att bli det. Istället för sänkta studiemedel skulle vi se att en avdragsrätt för konst infördes, att ett system liknande ROT skulle införas för konstnärer och att konstnärerna skulle få bättre betalt när de visar sin konst. Varför driver inte Svenskt Näringsliv dessa företagsfrågor? Kommenterar KIF:s ordförande Johan Wingestad

- Svenskt Näringslivs förslag skulle göra att den sociala snedrekryteringen till de konstnärliga utbildningarna skulle bli än skevare. Tycker Svenskt Näringsliv att det ska vara en klassfråga om man som ung student ska utbilda sig till konstnär? Kommenterar KIF:s ordförande Johan Wingestad

För mer information kontakta:
Johan Wingestad, 070-3000493, johan@kif.se

Om KRO: KRO är de svenska bildkonstnärernas intresseorganisation. KRO ansluter konstnärer med högskoleutbildning eller minst fem års yrkeserfarenhet. KRO drivs på riksnivå, regionalnivå och i lokala arbetsgrupper.
OM KIF: Föreningen Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare, organiserar konstnärer och konsthantverkare som arbetar med tillämpad konst, dvs tillämpar sina konstnärliga kunskaper i specifika material.



3 kommentarer:

  1. Det hela är i linje med dagens alltför vanliga tongångar, där endast tydligt lönsamma områden accepteras. Kultur som är svårt att mäta men som många förutom producenterna lever av och kultur ingår i förhoppningarna om den stora turist "boom" som varenda stad i Sverige skall leva av numera. Men det är väldigt lätt att ta poäng genom att hacka på kulturen, särskilt i ett land som inte ännu tycks ha rest sig ur bondesamhället i vissa avseenden. Svenskt näringsliv har fått turbo i sitt agerande på sista tiden, en kanonad av förenklade åsikter som endast är till för att stärka det egna varumärket istället för att seriöst debattera något.

    SvaraRadera
  2. Om man betänker att "Svenskt Näringsliv" EGENTLIGEN är SAF, dvs Arbetsgivarföreningen så är det mindre märkligt. Dom vill så klart inte anställa några töntiga konstnärer eller nördiga filosofer! Eller betala skatt till några forskare i arkeologi, etnografi eller till skönlitteratur på biblioteken. Men jag skulle tro att det samhälle som skulle bli följden av deras tänkesätt skulle bli ganska olidligt för dem själva också.
    F ö retar jag mig på alla omdöpningar av saker till nya namn som inte säger ett skvatt om vad det egentligen är.
    Städerska är ju redan borta, vad kommer fönsterputsare att heta? Glaskosmetolog? Ruthygienist?

    SvaraRadera
  3. Papput och Olgakatt,
    Inte är det mycket som Svenskt Näringsliv inte lägger sig i - och talar om hur det ska vara.
    Det gladde mig att de fick mycket mothugg!
    Margaretha

    SvaraRadera