måndag 2 augusti 2021

Lite bagerihistoria

 När jag läst lite för länge, och inte har ro att fortsätta — eller har så mycket på min läslista, att jag inte vet i vilken ände jag ska angripa den, bläddrar jag ibland i någon av de gamla årgångarna av Svenska Journalen. Jag har alla årgångarna från första numret 1926 till 1947, så jag har en del att välja på.

Jag har flera gånger funderat över den här lilla annonsen, och undrat över att det inte finns någon information om var och hur. Så jag ta’r mig för med att söka efter Olof Asklunds bröd på nätet, och förstår att det förmodligen inte behövdes mer information.

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Olof_Asklunds_Ångbageri


Olof Asklunds ångbageri i Göteborg var förmodligen tillräckligt stort för att de flesta som ville köpa bröd, visste var de skulle hitta det.

”Rörelsen startades blygsamt, med endast en gesäll, en lärling och en månadskarl.”

Olof var uppenbarligen en präktig pöjk, som började som lärling när han var 17 år, och sedan målmedvetet byggde upp sitt ångbageri som fanns i Göteborg ända till 1958, då det köptes upp av Pååls.

Kanske någon rent av minns ångbageri?


I dag var första gången jag stött på ordet månadskarl:

MÅNADSKARL. [jfr östsv. dial. månadskarl, statkarl] eg. o. urspr.: arbetskarl som är anställd per månad; särsk. (i västra Sv.) om gårdskarl. 


Ångbageriet 1901

2 kommentarer:

  1. Då kanske månadskarlen var en slags vaktmästare, eftersom det handlar om Västsverige? Månadskarl är ett nytt ord för mig också. En slags dåtida motsvarighet till dagen gig-jobb och sms-anställningen, kanske.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Kanske något åt det hållet — jag har bara hittat tre exempel, så det förefaller inte vara ett högfrekvent ord:
      ”Aldrig hade Marie hört sin man uttala något sådant ord; hon bleknade af häpnad deröfver. När Eric märkte detta, tillade han i mildare ton. »Bry dig inte om detta, min lilla gumma, utan öfverlemna detta till oss karlar. Fruntimren förstå sig inte på sådant. Mårten Jönsson säger mig, att i köpingen L . skall jag få arbete tillräckligt som månadskarl, och han vet ett litet hus straxt utanför staden, som ligger utmärkt trefligt; der kan han hyra ett rum och kök åt oss, när vi så önska. Och här vore också i längden dystert och ensligt att bo; det går an om sommaren, men vintrarna äro så långa; du skulle bestämt trifvas bättre om du såge litet mera folk!”
      ur ”Det lilla sändebudet”, 1873, av Carl Norrby

      Säger inte så värst mycket om arbetets art, annat än att det nästan låter som att arbetsuppgifterna kunde variera både i mängd och art.
      Margaretha

      Radera