torsdag 11 oktober 2018

Proper bör man vara

A workmanlike outfit in real Harris Tweed.
Particularly suitable for Sports and Country wear.
1930

Läser i "Husmoderns hemkurer och goda råd":

Dräkten skall vara enkel och proper samt lämpa sig efter den samhällsställning man innehar samt efter det tillfälle, som är för handen. Det är ett fel att komma i en överdrivet elegant dräkt vid ett enklare tillfälle. Då gör det mindre om man bär en enkel dräkt vid festligt tillfälle, blott dräkten är välgjord och proper. Men som sagt, helst bör man lämpa dräkten efter tillfället.
En person med begränsade tillgångar bör aldrig följa alla modets nycker  eller anlägga allt för skrikande färger. Det kan endast gå an för den, som har tillfälle att förkasta en dräkt eller en hatt, som inte längre är modern.
I allmänhet är det finast att ej klä sig på ett alltför i ögonen fallande sätt. Framför allt bör man undvika allt skryt i sin toalett. Att pryda sig med alltför många smycken och ringar verkar tarvligt.
Man bör vid anskaffandet av nya kläder tänka efter vad som passa ens figur. Samma modell passar ej för en korpulent som en smärt person. Äldre personer böra akta sig för modets ytterligheter i modell och färg. Bättre att hålla sig på ett plan något under det högst moderna än till det som är fullt upp to date.

Som vanligt fascineras jag av etikettsregler, och undrar om det finns något annat som blir lika snabbt omoderna. men det som fångade mig i den här texten är ordet proper. Jag vet inte när jag hörde det senast förmodligen är även det omodernt.
Intressant att SAOB har fem definitioner av ordet, varav de fyra första är dödförklarade (†).

Elsa Rat in Her Walking Dress 
George Grosz
circa 1922-1923

Nu grunnar jag på hur jag ska klä mig  är jag äldre? Äldre än vad i så fall. Jag har inga problem med att avstå från att följa modet, men undrar hur mycket färg en person av mitt format och min ålder får bära.

3 kommentarer:

  1. trasiga jeans kanske inte uppfattas som propert, sonen kan textiler, han läste till textilekonom, jag gillar husmorsböcker. Jag läste nyligen en bra ny skotsk deckare som heter Harris Tweed:
    http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2018/09/harris-tweed-av-peter-may.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gudrun Sjödén har länge varit min hovleverantör, har aldrig varit rädd för färger... är en kort och tjock tant.

      Radera
    2. Hannele,
      Gamla husmorsböcker utgör verkligen intressant läsning - och väcker en hel del slumrande minnen till liv.
      Det där med klädsel är verkligen ett kapitel för sig - jag förstår inte hur en del människor orkar lägga ned så mycket tid, möda och pengar på det.
      Själv har jag sedan länge gått in för att enbart bära det som är bekvämt och lättskött - bara jag tycker om det, så struntar jag i om det är "rätt".
      Margaretha

      Radera