torsdag 11 maj 2017

Två vänner — novellutmaningen

34. Läs en novell som handlar om vänskap — Två vänner av Alexander Kielland

J. Walter West

Jag tror inte att jag läst något av Kielland tidigare — och är inte helt säker på att jag kommer att återvända till honom, i alla fall inte i brådrasket.

Kielland hade tillbringat en tid i Paris 1878, och skrev nästkommande år den här novellen — till svenska översattes den 1881, av okänd översättare, alltså 25 år före rättstavningsreformen. Rent språkligt är det nöjsam läsning — mer så än innehållsmässigt.
Alphonse och Charles är förutom bästa vänner även kusiner som har vuxit upp tillsammans i Paris. Den präktiga (och fula) tungusen Charles hjälper Alphonse med läxor och skrivningar under hela skoltiden — och så fortsätter det senare i livet när de arbetar på samma bank. Lebemannen Alphonse är en vacker yngling som inte bekymrar sig om morgondagen — och Charles fortsätter länge att sköta hans sysslor. 
Men så en dag brister det, Charles inser plötsligt att Alphonse utnyttjar honom (vilket Alphonse inte tycks förstå), och skäller ut sin vän, varefter de går skilda vägar. Något som de båda sörjer, utan att låtsas om. 
Slutet på berättelsen är inte oväntat — men icke desto mindre dramatisk.

lästa noveller:
39. Läs en novell med en huvudperson som har ett husdjur   "Cats", ur novellsamlingen ""Be Good to Yourself. A Book of Short Stories" (1930), av Nellie McClung (en spännande och intressant bekantskap).28. Läs en novell med ett lyckligt slut – Aunt Maryfrån Collected Short Stories av Fred M. White

25. Läs en kuslig novell — Cambric Tea av Marjorie Bowen 

29. Läs en novell med ett yrke i titeln  THE INCONSIDERATE WAITER, By J. M. BARRIE från "Stories By English Authors: London"

1. Läs en novell som är utgiven 2016 — "Melina" av Emelie Spak, ur novellsamlingen "Låt oss berätta — noveller från Värmland".

14. Läs en novell som utspelar sig på en ö — The Cobbler In The Devil's Kitchen, från "Mackinac And Lake Stories", 1899 av Mary Hartwell Catherwood
7. Läs en novell som handlar om en förälder och ett barn — "OATS FOR THE WOMAN" ur novellsamlingen "Humoresque A Laugh On Life With A Tear Behind It" (1920), av Fannie Hurst.
31. Läs en novell där någon råkar ut för en olyckshändelse  "The Reaper" (1922) av Dorothy Easton.
22. Läs en novell med något grönt i titeln — Green Gardens av Frances Noyes Hart, ur novellsamlingen The Best Short Stories of 1921.
 12. Läs en novell med en titel som består av fyra ord — Magpie Over the Hill från 1912, av John Galsworthy.
16. Läs en novell med en kroppsdel i titeln — "The Nose" ur novellsamlingen "The Mantle and Other Stories", av Nicholas Gogol.
17. Läs en novell där musik spelar en stor roll — "En riktigt bra jazzpianist" av Richard Yates, i översättning av Charlotte Hjukström från novellsamlingen "Noveller för världens barn 2009"
 8. Läs en novell av en författare som kommer från samma landskap som du bor i — "Säljes soffa" av Ingrid Rehnström, ur novellsamlingen "Låt oss berätta — noveller från Värmland".
20. Läs en novell som handlar om ett mord —"The unsolved Puzzle of the Man with No Face", ur novellsamlingen Lord Peter Views the Body (1928) av Dorothy L. Sayers
3. Läs en novell på ett annat språk än svenska — "The Lottery", från 1948, av Shirley Jackson. 
5. Läs en novell med en frukt i titeln — "The Olive" av Algernon Blackwood ur "The Best British Short Stories of 1922".
6. Läs en novell där ett smycke spelar en stor roll  The Ring of Gold, ur novellsamlingen A Country Idyl and Other Stories, av Sarah Knowles Bolton.   
11. Läs en novell där huvudpersonen är förälskad — Nina, ur novellsamlingen "Day's End" av H. E. Bates.
 

2. Läs en novell med något rött i titeln — "The Red Moon of Meru" av Gilbert Keith Chesterton ur novellsamlingen The Secret of Father Brown (1927)15. Läs en sorglig novell — The Mouse's Revenge - A Tragedy, ur Short stories for short people, 1896, av Alicia Stuart Aspinwall

40. Läs en novell som är den första i en novellsamling —"Agatha", ur John Henry O'Haras novellsamling "The Hat on the Bed". 

19. Läs en novell som är skriven på 1800-talet — Kitty's Class Day, 1882, ur Shoes and Stockings: A Collection of Short Stories av Louisa M. Alcott.

32. Läs en novell som utspelar sig i en huvudstad — An Idyll of London av Beatrice Harraden, ur Stories By English Authors: London, by Various

13. Läs en novell av en författare från Tyskland — "Bahnwärter Thiel" av Gerhart Hauptmann.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar