onsdag 14 januari 2015

Rostad majs

sa man ända in på 50-talet. (Precis som vi sa majsflingor, om cornflakes, långt in på 30- och 40-talet). Fullt så gammal är nog inte den här burken, jag skulle tro att den är från 60-talet. Eftersom opoppade majskorn håller hur länge som helst, om de förvaras rätt, så kan jag nog spara burken i 50 år till.
popcorn [påp´kårn långt å] subst., ingen böjning 
ORDLED: pop-corn
• (mängd av) majskorn som uppvärmts tillsammans med matolja och därvid sprängtsoch äts tillsammans med salt som ett slags snaskbarnen satt framför TV-n och åt ~ och drack cocacola
HIST.: sedan början av 1950-talet; av eng. pop corn med samma bet., till pop 'smälla' och corn 'majs'
Vi har väl alla hört hur pilgrimsfäderna lärde sig att poppa majskorn av indianerna, hur de åt tre sega kalla majskorn vid den första tacksägelsemiddagen. Det lär vara en myt. Redan för bortåt 9000 år sedan (uppgifterna variera, somliga säger att det bara är 5000 år) poppade man majskorn i Mexiko och Peru.
Hur det än förhåller sig så har poppade majskorn ätits som godis rätt länge i Staterna. Så här beskriver Laura Ingalls Wilder en vinterkväll i sin bok "Farmarpojken" ("Farmer Boy).
When the work was done, Father came up the cellar stairs, bringing a big pitcher of sweet cider and a panful of apples. Royal took the corn-popper and a pannikin of popcorn...
They all settled down cosily by the big stove in the dining-room wall.
...Royal opened its iron door, and with a poker he broke the charred logs into a shimmering bed of coals. He put three handfulls of popcorn into the big wire popper, and shook the popper over the coals. In a little while a kernel popped, then another, then three or four at once, and all at once furiously the hundreds of little pointed kernels exploded.
When the big dishpan was heaping full of fluffy white popcorn, Alice poured melted butter over it, and stirred and salted it. It was hot and crackling crisp, and deliciously buttery and salty, and everyone could eat all he wanted to.
Som den goda översättare Britt G. Hallqvist var, översätter hon första halvan av den sista meningen med "Det  var hett och knaprigt sött,..."

 Vidare beskrivs hur Mamma stickar medan Pappa skrapar ett nytt yxskaft, Royal täljer en kedja, Alice broderar, Eliza Jane läser högt ur New Yorks veckoblad och Almanzo äter sina popcorn och tänker på hur mjölk och popcorn kan samsas om utrymmet:

Almanzo looked at every kernel before he ate it. They were all different shapes. He had eaten thousand of handfuls of popcorn, and never found two kernels alike. Then he thought that if he had some milk, he would have popcorn and milk.
You can fill a glass full to the brim with milk, and fill another glass of the same size brim full of popcorn, and then you can put all the popcorn kernel by kernel into the milk, and the  milk will not run over. You can not do this with bread. Popcorn and milk are the only two things that will go into the same place.
Then, too, they are good to eat. But Almanzo was not very hungry, and he knew Mother would not want the milkpans disturbed. If you disturb milk when the cream is rising, the cream will not be so thick. So Almanzo ate another apple and drank cider with his popcorn and did not say anything about popcorn and milk.
Många gånger har jag tänkt att det vore roligt att prova om det verkligen är sant — och om det går med andra vätskor än mjölk. men varje gång jag har haft popcorn till hands (vilket inte är ofta), så har jag glömt bort det.
Det finns en del annat man kan använda den rostade majsen till. Som miljövänlig stötdämpare i paket till exempel, eller att trä på en tråd och hänga i julgranen — helst ska man varva popcornen med tranbär — aztekerna lär ha tillverkat halsband och huvudbonader av dem. Och sist men inte minst kan man ha krossade popcorn i bröd. Det låter märkligt, men jag har provat, och fått bröd som lämpar sig utmärkt att rosta.


11 kommentarer:

 1. Jag är periodare på popcorn och har på senare år poppat i micron i färdiga micropåsar. Nu har jag observerat att det är palmolja i de påsarna och just investerat i en popcornspoppare på Clas Ohlson för en billig peng och poppar numera i den med min vanliga ekorapsolja.
  Nyligen konstaterades dessutom att popcorn är nyttigt så jag frossar medan det varar.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Jag har inte poppat på flera år, men blev riktigt sugen nu när jag skrev om det.
   Kanske poppar jag i kastrull snart. Någon poppare har jag inte ens kommit på tanken att köpa.
   Det är nog rätt nyttigt, så länge man inte på amerikanskt vis, kletar in popcornen i sirap och annat läskigt.
   Margaretha

   Radera
 2. Ack dessa trivsamma kvällssysslor, skrapa yxskaft och tälja kedjor...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Hemtrevligt. Fast om det var som då, skulle du nog få hålla dig till stickningen eller broderiet. Yxskaft och kedjor var karlgöra!
   Men visst kan jag önska att jag vore där för en kväll, eller två.
   Margaretha
   som misstänker
   att hon är
   insnöad

   Radera
 3. här poppar vi minst en gång i veckan. ibland varje dag, så vi har flera poppare. det händer att vi gör bollar med allt möjligt onyttigt kladd på, det är ett av mina nostalgiska barndomsminnen.
  vet inte hur många gånger vi läst lilla huset serien i den här familjen, det är en av våra favoriter. en period var det den stående leken, det kunde bli slagsmål om vem som skulle vara laura!

  saknar t_a, var är hon?
  hoppas du tar dig ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag trodde faktiskt att det var indianerna som lärde pilgrimmerna att äta majs. tack för att du lärde mig hur det egentligen var!

   Radera
  2. Debbie,
   Oj, det är ofta, men ni är fler som delar på poppet.

   Kul när ungar leker vad de har läst eller sett! Kanske inte så vanligt längre.

   T_a, behöver starkare strålkastare än vad jag har - kanske kan du hitta henne via Brenda.
   Jag kommer ut, till fots, men inte till bils.
   Margaretha
   som funderar på
   att poppa

   Radera
 4. Popcorn är farliga saker, det går banne mig inte att sluta äta förrän de är - just det, slut.
  Hjo-Hjo brukar vilja vara med och dela. Husse äter 25 och hunden tre åt gången. Är det jämlikhet det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjo,
   Det är en jämlikhetsfråga som jag inte kan besvara - men frågan är om inte jycken är vinnare. I alla fall om det rör sig om salta och feta popcorn.
   Margaretha

   Radera
 5. Har precis hittat hit och fick mig väldigt nyttiga kunskaper till livs såhär till morgonkaffet - tack! Som den popkornoman jag är, så vet jag nu allt jag behöver veta! (fast det där med mjölken tror jag att jag skippar...)
  /Marina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marina,
   Roligt att se dig här på bastmattan!
   Man skulle ju kunna prova med ett mycket litet glas mjölk, för jag är nyfiken.
   Men än har jag inte kommit mig för med att poppa, fast jag plockat fram lite majskorn. Inser att jag nog inte är så värst begiven på popcorn, när det kommer till kritan.
   Margaretha

   Radera