torsdag 21 juli 2011

Heder åt en sådan kvinna!


Studio Ett hade i dag ett kort (alldeles för kort) inslag med Britta Stensson, som fått Svenska Akademiens svensklärarpris. Hon har i över tjugo år arbetat med barns läsning, och berättade om hur de arbetar i den skolan där hon är verksam. Hur man börjar dagen med högläsning, som se’n följs av individuell läsning.

Hade man inte kallat henne ”svenskalärare” hade allt varit perfekt!

6 kommentarer:

  1. Det behövs många sådana som Britta Stensson!
    Så glad jag blir när du reagerar på svenskalärare. Jag blir alltid irriterad över felsägningen

    Karin

    SvaraRadera
  2. Karin,
    Min erfarenhet är att nästan alla ungar älskar att man läser för dem. Vet förstås inte hur det är med dagens barn, många är så splittrade.

    Jag har hört språkmänniskor hävda att det inte är så farligt med svenskalärare - undrar om inte nå'n sa' att man sa' så förr i tiden...
    Jag hoppar högt varje gång jag hör det i alla fall.
    M

    SvaraRadera
  3. Språket förändras, som L-G Andersson alltid framhåller i "Spraket". Är det tillräckligt många som säger "svenskalärare" eller "engelskalärare" och tillräckligt ofta, blir det snart rumsrent. Det är också analogt med "matematik-lärare, musik-lärare, geografi-lärare" etc.etc.

    När jag var klass-lärare, började jag varje dag med högläsning (som ofta tog hela första timmen). Sen fick barnen alltid läsa sin egen bok någon stund under dagen, så för mig är inte metoden särskilt ny...

    SvaraRadera
  4. Jag tror att många barn nuförtiden inte har tillräckligt med ro och koncentrationsförmåga för att verkligen kunna leva sig in i en bok genom högläsning. Ja, ytterligare en felsägning. Tänk vad svenskan har ändrats sedan jag var liten.

    SvaraRadera
  5. Jag uppfattade det inte som att metoden skulle vara ny - mer som att Britta har arbetat för att fler ska uppmuntra barn att läsa. Särskilt barn som inte får den uppmuntran i hemmen.
    Min mor har alltid läst för sina elever det började hon med för över 60 år se'n - och det hände nog att hon fick gliringar av både kollegor och föräldrar. Inte alla tycker att det är "riktig" undervisning!

    Anne-Marie,
    Det gäller att hitta rätt bok, jag tror faktiskt att man kan få alla ungar intresserade - om än för korta stunder.
    Själv har jag i alla år mutat elever med högläsning och särskilt stökiga ungar har uppskattat det. Men som sagt det gäller att träffa rätt. "Det spökar i Jämtland" minns jag var populär i en obs-klass!

    Margaretha

    SvaraRadera
  6. Kul! Visste inte att du är/har varit lärare. Berätta mer - mejla mig gärna, jag är nyfiken på ikanta@telia.com/

    SvaraRadera