söndag 11 december 2011

Grattis Hector!11 december 1803 - 8 mars 1869

Hectors far var läkare och föraktade allt vad konstnärer och musiker hette. Han bestämde att sonen skulle gå i hans fotspår och bli läkare. Så 1821 påbörjade han sina läkarstudier, som varade till 1824 då han var med om sin första dissektion — äcklad hoppar han ut genom fönstret för att aldrig mer återvända till studierna.

6 kommentarer:

 1. Man kan undra varför han inte gick ut genom dörren...
  Bra att han bytte professionell bana så snabbt. Påminner mig om när jag efter en vecka raskt bytte från juridiska studier till nordiska språk efter ett studiebesök på Riksarkivet!

  SvaraRadera
 2. Ingrid,
  Jag kan tänka mig en massa skäl till att han tog fönstervägen.
  Kanske var fönstret närmare än dörren
  Kanske behövde han frisk luft snabbt
  Kanske spydde han
  Kanske märktes det mindre om han tog fönstervägen istället för att passera lärare och hela klassen för att komma till dörren

  Håller med om att det var bra att han valde musiken!
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Haha, tänk att JAG inte kunde tänka så långt...
  Kanske möjligen att fönstret var öppet men dörren låst för att ingen skulle kunna rymma!

  SvaraRadera
 4. Ingrid,
  Du gav dig kanske inte tid att tänka...
  Margaretha

  SvaraRadera
 5. Usch för föräldrar som bestämmer vad barnen ska bli - eller inte ska bli. Det förekommer än i våra dagar, tyvärr. Jag har i alla fall en yngre bekant som inte fick gå den utbildning han ville och inte orkade ta striden.

  SvaraRadera
 6. Olgakatt,
  Lite bättre har det nog blivit - fast fortfarande planerar nog många föräldrar barnens framtid, kanske efter egna drömmar som gått om intet. Men dagens ungdomar är nog inte så lydiga, som gårdagens.
  Jag hade en kompis som inte fick fortsätta på gymnasiet efter nian, då skulle hon försörja sig själv. Det gjorde hon några år, gifte sig, med en 35 år äldre man, så snart hon fyllde aderton - och skilde sig efter en kort tid. Det sista jag hörde från henne var att hon börjat på en folkhögskola.
  Margaretha

  SvaraRadera