söndag 24 juli 2011

Namnsdagspaj


A Tart of Straw-Berries.

Pick and wash your Straw-Berries clean, and put them in the past one by another, as thick as you can, then take Sugar, Cinamon, and a little Ginger finely beaten, and well mingled together, cast them upon the Straw Berries, and cover them with the lid finely cut into Lozenges, and so let them bake a quarter of an houre, then take it out, stewing it with a little Cinamon, and Sugar, and so serve it.

Här i bloggoversum har det på några ställen talats om jordgubbstårtor med anledning av fruntimmersveckan, så jag tänkte dra mitt strå till stacken, coh kommer här med ett recept som jag hittat i "A Book of Fruits and Flowers", en kokbok från 1653 av anonym författare.
Språket och stavningen på den tiden skiljer sig något från dagens engelska — min gissning är att "past" är vad som i dag stavas paste. Lozenge är ju inte bara en pastill utan kan också betyda romb, men jag tycker ändå att meningen blir lite kryptisk. Någon som har en förklaring?

6 kommentarer:

  1. Det låter spännande, tycker du ska försöka svänga ihop den. jag har problem bara med de vanliga engelska recepten. Så nån nytta till att förstå det är jag icke. Men jag skickar kramar till dig idag

    SvaraRadera
  2. Magdalena,
    Här i Sverige är jordgubbssässongen redan över - och mina egna smultron räcker nog inte. Så det får antingen bli frysta, eller också får jag vänta ett år.
    Margaretha

    SvaraRadera
  3. Lozengemysteriet triggar mig litet! Kan det betyda ett sånt där pajlock där man kavlar ut locket, gör små snitt och drar ut det så att det blir hål som man kanske kunde kalla rombiska - med litet god vilja??

    SvaraRadera
  4. Olgakatt,
    I de banorna tänkte jag aldrig, det verkar ju troligt - bortsett från att man då måste massakrera det fina locket när man ta'r ut pajen ur ugnen. Det står ju: "then take it out, stewing it with a little Cinamon, and Sugar, and so serve it."
    Naturligtvis kan man göra något liknande utan lock.
    Margaretha
    som inte har
    smultron, men
    väl hallon och
    vinbär att ta'
    hand om NU.

    SvaraRadera
  5. Jag hade strött kanel och socker PÅ locket!
    Jag har fler krusbär och alla vinbär kvar att plocka...

    SvaraRadera
  6. Olgakatt,
    Så gör vi!
    Mina få krusbär är avplockade - blir nog en liten burk marmelad. Men jag har massor av hallon och vinbär kvar att ta' hand om.
    Margaretha

    SvaraRadera