tisdag 1 juni 2010

Rättstavning

Type writer, type writer, type righter!

Förutom att jag inte alltid är så slagfärdig att jag träffar rätt tangent — så finns det ord som jag alltid är osäker på hur de stavas. Det hjälper inte hur många gånger jag slår upp dem, jag är alltid lika osäker, så när jag kommer ihåg det så ber jag datorn kolla stavningen. Fast min dator är ännu sämre på att stava än vad jag är — eller rättare sagt, den har ett påvert ordförråd. Men den kompenserar sitt bristande ordförråd med att ge minst sagt fantasifulla förslag på vad jag ska skriva istället. Vad sägs om följande (mina ord i vänsterspalten):

raggsockor — daggsockor
rätstickning — trästickning
tvåkrona — tvålkrona, våtkrona
figursydda — figurisydda
lillvärdinna — sillvärdinna, dillvärdinna
barfotalasse — barfotakasse
zürich — richard
innekatt — linnekatt
mjölsorter — majölsorter
jästid — lästid
knådning — benådning
kalljäsa — kalkjäsa
uterum — uterus

9 kommentarer:

 1. Margaretha,
  jag litar inte ett skvatt på datorns ordförråd och använder mig sällan av det; likaså börjar det bli med Svenska Akademins ordbok, dit har lagts utländska ord för tjej och kille m.m.
  Kanske man börjar bli en dinosaurie och inte kan hänga med i svängarna längre
  Karin
  som kanske inte vill göra det heller

  SvaraRadera
 2. Det var en fantasifull dator du har! Linnekatt är kanske något för allergiker, jästid = lästid, det stämmer ju,det kanske är närmare till Richard än till Zürich!
  love,
  Q

  SvaraRadera
 3. Karin,
  Som alltid här i livet ska man inte lita på någon eller något - utan fråga sig om svaret är rimligt.

  Margaretha
  som är övertygad om att dinosaurier behövs

  SvaraRadera
 4. Jag kan också bli förbluffad över de förslag man får i rättstavningsprogram, rent av förtretad. Fr a när man vill SÄRSKRIVA mitt alldeles korrekta ord!

  SvaraRadera
 5. Vad sägs om Halmstad - datorn föreslog halmstack...

  SvaraRadera
 6. Jag kan tycka att högerraden är ganska fantasieggande och lite rolig. Jästid kan ju vara lästid. Medan man väntar på att brödet ska jäsa kan man läsa ur en god bok.
  mvh R

  SvaraRadera
 7. Olgakatt,
  Det retar mig också - och när det gäller sär skrivning så är de amerikanska programmen värst. Jag har alltid undrat om det är amerikaner med minimal kunskap i svenska som sitter med ett lexikon och gör de programmen. Både Google och Yahoo är väldigt pigga på att få till så många ord som möjligt.

  Ninna,
  Ja, varför inte? Halmstackar är trevliga - men frågan är om det finns några kvar.

  Renée,
  Ja, jag gillar också högerspalten - men kanske inte mitt i skrivprocessen. och det är ju inte alltid den är så rolig, ibland är den bara fånig.

  Margaretha

  SvaraRadera
 8. Haha, precis så är det! Blev "fel" när jag också skrev raggsockor härom dagen och höll på att trilla av stolen när jag såg alternativen; ryggsockor, vad tusan är det?
  Använder också SAOL (på nätet) eller min gamla Bonniers svenska ordbok istället för datorns rättstavningsfunktion. Google är värst! Har också funderat på vem som gjort grundjobbet. Önskar det fanns ett"ta bort" val lika väl som att man kan lägga till ord själv i ordlistan.

  SvaraRadera
 9. Åsa,
  Visst är det märkligt att så dåliga program släpps igenom. Jag hade ett bra rättstavningsprogram för länge se'n, men det är för gammalt för den nya datorn. Vet jag inte hur ett ord stavas slår jag upp just det ordet - stavningskontrollen använder jag mest för att fånga upp slarvfel. Men nog blir man förvånad när den föreslår nonsensord.
  Margaretha

  SvaraRadera