måndag 21 juni 2010

Sommaren börjar


Just nu i detta nu (11:28) börjar den astronomiska sommaren.
Bilden har jag knyckt från Wikipedia och informationen nedan fann jag hos Astroinfo.se.

Sommaren börjar
Den 21 juni 2010 börjar alltså sommaren enligt kalendern, dvs. den astronomiska sommaren. Den meteorologiska sommaren började redan den 1 juni.

Sommarsolstånd är en tidpunkt, inte en dag
Det är sommarsolstånd, dvs. dagarna på norra halvklotet är som längst och nätterna som kortast just nu. Tittar man i olika almanackor så ser man att sommarsolstånd inträffar den 21 juni kl 13:28 svensk sommartid. Det är inte en dag, det är en tidpunkt som avses, nämligen när jorden passerar en speciell punkt på sin bana runt solen just där jordens norra halvklot lutar mest fördelaktigt mot solen. Vid vintersolstånd är det tvärtom, då lutar hjordens södra halvklot mest fördelaktigt mot solen.

Årets längsta dag och kortaste natt
I och med att sommarsolståndet infaller mitt på dagen i år, så är det enkelt att avgöra vilken dag som är längst i år. Det är den 21 juni.
Men vilken natt är då kortast?
I praktiken har vi i år två kortaste nätter, nämligen natten till den 21 juni och natten till den 22. Skulle man vilja bedriva lite hårklyveri så skulle man troligen komma fram till att natten till den 21 juni borde vara några tiondelssekunder kortare och därmed årets kortaste natt…

Sommarsolstånd alltid 21 juni?
Sedan 1988 har sommarsolstånd alltid inträffat någon gång under dygnet den 21 juni (svensk sommartid). Innan dess inträffade det ibland även den 22 juni. Fram till 2019 blir det fortsättningsvis den 21 juni under förutsättning att vi behåller sommartid. 2020 blir det dags för den 20 juni – för första gången sedan 1896.

Jordens avstånd till solen och årets senaste solnedgång
Lite mer kuriosa: Jorden befinner sig nu nästan längst bort från solen på sin elliptiska bana. Den står fjärmast solen i början på juli.
Den senaste solnedgången infaller inte med sommarsolståndet. I Norrköping och Stockholm inträffar det först den 23 juni och i Malmö den 24. Men som kompensation inträffar årets tidigaste solnedgång redan några dagar före sommarsolstånd och soluppgångarna försenas alltså redan vid sommarsolstånd…

Dagens längd i timmar och minuter i norra Europa
I år är alltså den 21 juni årets längsta dag.

3 kommentarer:

 1. Fick en deja vu-känsla tills jag såg efter att det var på astroinfo.se du hittat detta. Satt nämligen igår och läste precis det. Jag är också fascinerad av både solstånden och dagjämningarna och noterar dem alltid.En gång sommarpratade Bodil Jönsson om det här med dagslängd och föreslog att man skulle rita en årskurva som då skulle bli korvformad!

  SvaraRadera
 2. Så är sommaren här då!
  Bäst att njuta fullt ut så mycket man kan
  tycker Karin

  SvaraRadera
 3. Olgakatt,
  Jag kan näst intill ingenting om solar, månar och stjärnor - men visst är det fascinerande.

  Karin,
  Kanske är det tur att man inte kan konservera sommaren - vi är tvungna att njuta av den här och nu.

  Margaretha

  SvaraRadera