lördag 19 juni 2010

Frihet är det bästa ting som sökjas kan all världen kring

To Liberty

Here's to our Goddes, Liberty,
Idol of bronze and stone!
May she awake to life some day
And let her charms be known.
.

Den 19 juni 1885 anlände frihetsgudinnan till Bedloe's Island i 214 lådor. Det tog fyra månader att sammanfoga de 350 delarna till den 46 meter höga statyn, som står på en 47 meter hög stensockel.
Egentligen heter statyn Liberty Enlightening the World och var en gåva från det franska folket, för att fira hundraårsminnet av USA:s självständighet.
Det var den välkände ingenjören Gustave Eiffel som utförde stommen till den välväxta damen, medan skulptören Frederic Bartholdi var den som ritade statyn.

2 kommentarer:

 1. Jag brukar vara med och tävla i något som heter Snille i Hbl, där framkommer ett svar att Frihetsgudinnan byggdes i delar 1899 i Paris och forslades till New York 1900. Något förvanskat med andra ord. Tyvärr händer det litet för ofta att svaren i Snille är felaktiga. Det snillrika lär räknas till hur snabbt man tar sig igenom med de svar som förväntas av tidningen. En träningssak, inte särskilt snillrik. Om svaren är rätt eller fel spelar tydligen inte alltför stor roll.
  En liten parentes,
  Karin
  som nu är glad över att veta hur det verkligen var.

  SvaraRadera
 2. Karin,
  Hoppas mina uppgifter är korrekta - jag dubbelkollar alltid, så mina uppgifter kommer både från nätet och NE.
  Det förefaller som om det blivit finare att vara snabb än korrekt, i alla möjliga sammahang nu för tiden. Otålighet är nog betecknande för vår tid.
  Margaretha

  SvaraRadera