lördag 26 juni 2010

Grattis Pearl!

Pearl Buck och hennes dotter Carol
.
Pearl Buck föddes den 26 juni 1892.
Hon skrev många böcker men är kanske mest känd för sina böcker "Den goda jorden", Sönerna", och "Kjejserlig kvinna".
Hon tilldelades Nobelpriset i litteratur 1938.

Pearl Bucks dotter Carol led av sjukdomen PKU (Phenylketonuria), en sjukdom som nu kan behandlas med strikt diet, men som på den tiden alltid ledde till en svår utvecklingsstörning.
Boken "Barnet som inte växte, 1955 (The child who never grew)" handlar om hur det är att vara förälder till ett utvecklingsstört barn — och kampen för att hitta en plats i livet för dottern.
Pearl Buck var djupt engagerad i humanitära frågor.

8 kommentarer:

 1. Jag läste "Den goda jorden" för många år sedan och tyckte mycket om den. Man har för en del år sedan försökt nedvärdera hennes litteratur och säga att det var ett misstag att ge henne Nobelpriset. Såna efter-åsikter tycker jag är så småaktiga och gnälliga. Varje pris ska bedömas efter sin plats i sin tid.

  PKU-prov tas ju sedan många år på alla nyfödda i vårt land. Numera finns en medicin som gör att många slipper den oerhört stränga dieten som är ett svårt socialt handikapp för alla, i synnerhet barn. Detta har revolutionerat livet för dessa olyckliga. Men medicinen är dyr, och nu vill vår gnidna regering dra in subventionen utom i de "allra mest ömmande fallen". Dom tycker det räcker med diet, det blir billigare för staten. Jag tycker att hela bandet kunde tvingas leva på just denna diet i några månader så får vi höra sen vad dom tycker!

  SvaraRadera
 2. Jag funderar på att läsa om (ånyo läsa) Pearl Buck - jag minns bara att jag tyckte om de böcker jag läst. Jo, boken om dottern minns jag rätt bra.
  Kriterierna för Nobelpriset i litteratur har verkligen förändrats - liksom vår smak. Jag har försökt att läsa Gracia Deledda, men bara klarat av några kapitel.

  Hörde just på radion att det ska bli mer resurser till sällsynta sjukdomar - tror det när jag ser det.
  Inte bra för blodtrycket att tänka på hur sjuka behandlas...
  Margaretha
  som säger g'natt

  SvaraRadera
 3. Och jag i min tur försöker minnas vilken bok jag har läst av henne. Kommer inte på det just nu, men jag minns att den gjorde ett bra intryck. Dags att åter erövra hennes litteratur. Vågar inte läsa nu under högsäsong, för då är jag fast och det passar sig inte
  Karin

  SvaraRadera
 4. Visst var det hon som skrev "Skimrande dagar"? Den första vuxenromanen jag läste tror jag.

  SvaraRadera
 5. Karin,
  Jag förstår mer än väl att du inte vågar börja läsa något intressant, när du måste arbeta. Jag ta'r aldrig med mig en bok till sängen, för jag vet att jag inte slutar läsa förrän jag läst ut den.
  Vi får kanske starta en "Buck-blogg-cirkel" till hösten.

  Renée,
  Jag känner inte igen "Skimrande dagar" som en bok av Buck, så jag googlade och hittar en bok med den titeln av Suyin Han (pseudonym för Elizabeth Comber från 1953 - en biografisk kärleksroman som utspelas i Hongkong. Så den utspelas ju i samma del av världen (nästan) som Pearl Bucks böcker

  Margaretha

  SvaraRadera
 6. Tack Margaretha! Visst, när jag nu ser namnet Suyin Han så kommer jag ihåg.

  SvaraRadera
 7. Bra förslag! Det måste vi göra!
  Från och med oktober, helst:).
  Karin
  som har stängt affären för dagen

  SvaraRadera
 8. Renée,
  Kanske är dags att läsa om hennes böcker?

  Karin,
  Kul!
  Påminn mig om jag inte säger något i höst!
  Margaretha

  SvaraRadera