onsdag 23 juni 2010

Lycka

The Apple Tree II, 1916
Gustav Klimt
.
Lycka är att få vakna en tidig morgon före alla andra och tassa ut på bara fötter och hitta ett par skimrande astrakaner i daggigt grönt gräs under ett stort äppelträd.
...... Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult, 1975
.................................................................... Astrid Lindgren

10 kommentarer:

  1. Astrakaner kallade man de äpplen som fanns på ett av barndomsäppelträden. Om det var den sorten vete gudarna, men den kallades så av gårdsfolket på Köpmansgatan. Frukten sprack och en klibbig söt kant uppstod, men gud så goda de var...tyvärr fick trädet ge vika för en smörjbocksställning för stora lastbilar så småningom.
    Jag har aldrig någonsin hittat ett liknande äppel varken i utseende eller smak.
    Karin
    som inte alls är säker på att det var ett astrakanträd. Det kanske bara kallades så..

    SvaraRadera
  2. astraka´ner (efter staden Astrachan i Ryska federationen), grupp äppelsorter med runda, plattrunda till kägellika frukter och skalet glänsande av ett tunt vaxlager. De har en fin doft och sött, saftigt kött som i början är krispigt men snart blir mjöligt med fadd smak. Frukterna har en tendens att få klara, glasartade fläckar.

    Sorterna har alltså sitt namn efter den ryska staden Astrachan nära Kaspiska havet, men i själva verket är ursprunget okänt. Linné omtalar "Astracanske äplen" från Uppsala 1748.

    'Gyllenkroks Astrakan' var länge ett av landets bästa sommaräpplen. 'Stor Klar Astrakan' är ett gröngult äpple som mogna i början av september. 'Vit Astrakan' odlades förr mycket i Mälardalen och mognar i slutet av augusti. 'Röd Astrakan' nämns redan 1780 och har vackra, röda frukter med frisk smak men dålig hållbarhet.
    Från NE

    Du kan hitta bilder på nätet och se om det ser ut som du minns din barndoms äpple. Vi har ett Gyllenkroksastrakna, jättegoda äpplen men det ger dåligt - känner sig förmodligen försummat!
    Margaretha
    som just kom på att man ibland talar om glasastrakan - vet inte om det är en särskild sort eller bara ett annat namn

    SvaraRadera
  3. Nyplockat KNAPPT moget är ett sommaräpple gott men blir, ack, så trist och mosigt efter bara någon dag. Men citatet är från den vackraste kärlekshistorien jag vet. Jag har gett bort den till flera unga par till förebild.

    SvaraRadera
  4. Olgakatt,
    Det är en jättefin bok - tack för tipset om att ge den till unga par!
    Det är med sommarfrukt som med sommaren själv - den ska njutas NU!
    Visserligen kan man torka, sylta eller frysa frukten - men det är inte detsamma som att njuta äpplet på plats under trädet.
    Margaretha
    som sitter i skuggan och njuter av lupinernas fägring, som snart är över

    SvaraRadera
  5. Tack för tipset; det visade sig vara glasäpplet (jag minns att man kallade dem det oxå) Stor klar Atrakan.
    Karin
    som kanske skaffar sig ett sådant ännu

    SvaraRadera
  6. Karin,
    Så trevligt om bloggandet kan resultera i ett äppelträd - ett kunskapens träd!
    Margaretha
    som har slängt tonvis med nektarinkärnor i häcken (spireahäcken alltså) i hopp om att få en nektarinlund

    SvaraRadera
  7. Vill tipsa om det godaste äpple jag vet, Rubinola. Vi köper av en lokal odlare ca 60 kg varje höst och har att äta fram till i maj!Vi har också ett eget litet träd men det bär inte så mycket ännu. Plus att vi delar äpplena med skatorna...
    Det som står i länken är presic rätt!

    http://www.torderikssonsfrukt.se/frukt-och-bar/Rubinola

    SvaraRadera
  8. Olgakatt,
    Låter gott!
    Det stod inte i vilka zoner man kan odla det - fast även om det går här så kommer jag nog inte att plantera nya äppelträd. Just nu ska jag jaga upp någon som kan såga ner de döda fruktträden.
    Har aldrig hört talas om sorten, ska kika om våra ekologiska odlare möjligtvis har det.
    Margaretha

    SvaraRadera
  9. Jo... Den stora levnadskonsten är att lära sig se lyckan i det lilla. Att kupa händerna runt det där äpplet. Känna skalets svalka och äpplets perfekta form. Gräva med tårna i daggfriska gräset och känna hur nackhåren reser sig av stilla vällust...

    SvaraRadera
  10. Mira,
    Visst är det så!
    Ändå tycks så många missa den till synes lilla och oansenliga lyckan, i väntan på den himlastormande STORA omvälvande lyckan.
    Margaretha

    SvaraRadera