söndag 3 oktober 2010

Ett rum med en utsikt

Varje gång jag tillbringar en tid på sjukhus, vare sig det är som patient eller anhörig, slår det mig vilken speciell miljö det är. Världen utanför blir så avlägsen — jag befinner mig i en bubbla, helt avskärmad från livet utanför. Och gamla sjukhusminnen trillar över mig — alla sorters minnen, glada och otrevliga om vartannat.

Cows, 1890
Vincent van Gogh

Ett av de trevligare minnena härrör sig från en kort sjukhusvistelse i Danmark. Jag var på ett scoutläger på Nordjylland när jag en kväll blev dålig och pulades in i en ambulans och transporterades den ganska långa vägen till sjukhuset. Väl framme stod en söt liten farbror i dörren och tog emot. Han rullade i båren, talade med personalen i receptionen och rullade mig vidare till mitt rum. Där tog en under-sköterska vid, hon hade nog aldrig sett en så skitig patient, efter en vecka barfota på ett läger var det ett under att jag släpptes in på ett rent sjukhus. Hon gnodde och skrubbade ända tills hon tyckte att kunde visas upp för en läkare. In träder så överläkaren, det visade sig vara den lilla farbrodern som jag trodde var någon slags vaktmästare — han smålog så rart och sa' att just som han skulle gå hem hade han fått besked om att det skulle komma in en svensk flicka, så då stannade han kvar för att vänta in mig. Se'n satt han där och småpratade för att jag inte skulle känna mig så ensam!
Nästa morgon upptäckte jag att det gick kossor och betade utanför mitt fönster. Det är nog den enda gången jag haft kossor som närmaste grannar på ett sjukhus.

4 kommentarer:

 1. Margaretha,
  så rätt du har; sjukhusvärlden är något av en bubblavärld(ett vacuum) både som patient och som besökare. Undrar om det verkligen är nödvändigt? Hur skulle tillfrisknandets väg se ut om miljön var mera hemlik?
  Försöker föreställa mig vårt fina lilla sjukhus i Mariehamn med kossor överallt på gräsmattorna utanför. Tänk om man skulle bygga sjukhus i en djurpark istället, så att de patienter som kan, kunde gå ut och njuta av omgivningen istället för att sitta i ett dagrum med tv,tidningar och andra sjuklingar där man bara diskuterar sina sjukdomar.
  Van Goghs kossor är härliga!
  Karin

  SvaraRadera
 2. Karin,
  Vidarkliniken är ju lite åt det hållet som du önskar. Å andra sidan är det så olikt vad en del patienter är vana vid att de klättrar på väggarna av den anledningen.
  Ett djurparkssjukhus tycker jag är en god idé! Har sjukhuset svårt att få ekonomin att gå ihop kan man ju släppa in besökare mot betalning - som i aphuset!
  Oj, så många tankar din kommentar gav upphov till! kanske ett nytt inlägg...
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. På Orup, det gamla tbc-sjukhuset i Höör fanns i alla fall tills för några år sen en tillhörande djurpark med bl a hjortar och diverse fåglar. Måste ta reda på om den finns kvar!! Där bedrivs numera neurologisk rehab på sjukhuset, det vet jag i alla fall.

  SvaraRadera
 4. Olgakatt,
  Låter perfekt.
  Fast i sanningens namn tycker jag att många sjukhus anstränger sig för att ordna det vackert kring sjukhuset - inte djurparker, men parker, eller åtminstone vackra rabatter och ett och annat träd.
  Margaretha

  SvaraRadera