tisdag 13 september 2011

Vad är en nyhet?

På nyheterna talar man om att man på ett sjukhus (i Sverige) bestämt sig för att ha anställd vaktpersonal. Naturligtvis kan man inte utsätta vare sig personal eller patienter för våldsverkare. Ända se'n jag hörde det har jag funderat på om det verkligen inte finns något alternativ till vakter — men jag kan inte komma på något.
I U.S.A. har jag ju upplevt hur poliser är en naturlig del av akutens personal, men såg det mest som kuriosa — det var ju Amerika!

På sista tiden har man också talat om problemet med stölder av värdeföremål på sjukhusen. Det däremot borde väl gå att förebygga. Återigen kommer jag dragande med exempel från Staterna — där har man på många sjukhus en särskild avdelning som ta'r hand om patienternas värdesaker. Kameror och annat värdefullt ta'r de hand om och låser in. Dessutom intervjuar de patienten om vilka andra sorts värdefulla prylar hon har med sig. Hur ser eventuella smycken ut och vilken färg är det på plånboken. Just nu kommer jag inte ihåg vad mer de frågade efter, men jag minns att en kvinna satt i minst tjugo minuter vid min säng och fyllde i ett formulär som var ett par sidor långt.
Att betala lön till ännu en personalgrupp, är väl kanske inte vad landstingen längtar efter — så den uppgiften skulle väl lastas på den redan överbelastade vårdpersonalen, om man införde systemet.
Man avråder ju patienter från att ta' med värdesaker, men plånbok, kreditkort, nycklar och telefon är ju faktiskt sån't som de flesta behöver bära med sig, och som man verkligen inte vill bli av med.
Jag har ingen aning om hur man ska komma tillrätta med den här sortens problem, och vid det här laget har jag slutat att grubbla över det. Vad jag istället fundrar över är nyhetsrapportering av det här slaget. Den följs aldrig upp, man ägnar en knapp minut åt att redogöra för problemet, och kanske säger man några ord om vilka planer som finns för att avhjälpa det. Se'n är det tyst, inte i någon av de påföljande nyhetssändingarna andas man om hur det gick. Kanske stoppar man bara in den som utfyllnad — och vad är vitsen med det?

6 kommentarer:

  1. Jag inser att vi fortfarande lever i en så gott som skyddad verkstad på den här ön...vi har det jättebra. Ännu.
    Intressant läsning om ditt ofrivilliga sjukhusbesök.

    Karin

    SvaraRadera
  2. Karin,
    Jag hoppas att ni fortsätter att ha det bra länge än!
    Allt beror ju på vad man jämför med och vad man har för förväntningar. Vi har det också jättebra - men det är klart att man lägger märke till att mycket försämras, och då vore det väl konstigt omfolk inte gnölade.
    Margaretha

    SvaraRadera
  3. Nyheter och massmedia gör mig ledsen faktiskt. Alltid negativa saker som rapporteras och den korta tiden som något är intressant gör att allt verkar flyktigt på något sätt. Här i USA rapporterades Fukushima intensivt ett par, tre veckor och sedan försvann de nyheterna. Tror att kärnkraftsindustrin inte ville att det skulle rapporteras eftersom det som kommit ut från olyckan (strålning etc) är mer än de allra flesta människor anar. Jag följer en hel del alternativa hemsidor som rapporterar den sortens nyheter som de kontrollerade nyhetskanalerna inte rapporterar. Och det som hände i Japan är mycket värre än vad "medel-Svensson" fått höra.

    SvaraRadera
  4. Jag har gått ett par tre utbildningar i hur man umgås med media. Tänkvärt är att journalisterna alltid fastslår att det är DE som bestämmer vad som är intressant och viktigt, inte de professionella som vet vad som är sant och viktigast i en viss situation. Så det är inte så konstigt att det blir både fel och vinklat så ofta - båda sidor misstror den andra. Viktigaste lärdomen i dessa utbildningar: se till att få ut ditt budskap, skit i frågorna från journalisten! Vilket ofta hörs när folk intervjuas, dom har läst läxan. Sen kan ju journalisten klippa och klistra och budskapet blir nåt helt annat ändå. Eller intervjuoffret bortgjort vilket ibland tycks vara huvudsyftet.

    SvaraRadera
  5. Olgakatt,
    Jag kan bli så fruktansvärt irriterad på journalister som mest tycks vara ute efter att provocera - eller upprepar en fråga in absurdum, fast den tillfrågade redan svarat, eller sagt att han inte vill eller kan svara på frågan.
    För att inte tala om dåligt skrivna artiklar!
    Margaretha

    SvaraRadera
  6. Anne-Marie,
    Ja, och nog tycker jag att den amerikanska nyhetsrapporteringen är värre än den svenska. Det vill säga, det finns tillförlitliga källor - men det gäller att hitta dem.
    Inte underligt att många amerikaner inte har en aning om vad som pågår utanför USA's gränser - utrikesnyheterna är verkligen underrepresenterade.
    Och kärnkraftshyschet ska vi inte tala om - fast det är väldet vi borde göra.
    Margaretha

    SvaraRadera