tisdag 2 juli 2024

Läst i år (tror jag)


Det här året har jag läst ovanligt få böcker — och ingen av dem har varit enastående, så när frågan om årets bästa bok dyker upp, blir jag ställd, och kommer inte på en endaste titel. Och när jag slutligen kommer att tänka på en bok som jag fann intressant, har jag ingen aning om när jag läste den — var det möjligtvis i våras, eller kan det ha varit förra året?



”The home-maker” av Dorothy Canfield Fisher


Eva avskyr att sköta hushållet, något hon tar ut det på familjen. Hon är en boren administratör som blir utmattad av att inte komma utanför hemmet.

Hennes man Lester, tycker lika illa om sitt kontorsarbete. Han är en drömmare som älskar att läsa, och som skulle vilja ha mer tid för barnen.

När den här boken kom ut för 100 år sedan var den oerhört radikal, och mottogs mycket väl.

Dorothy Canfield Fisher var aktiv inom en mängd sociala fält.


Jinny the Carrier

av Israel Zangville


”Such a novel must, I conceive, begin with “once upon a time” and end with “they all lived happy ever after,” so that my task was simply to fill in the lacuna between these two points, and ”supply the early-Victorian mottoes, while even the material was marked out for me by Dr. Johnson’s definition of a novel as “a story mainly about love.” 

skriver Israel Zangville i inledningen


Den luckan fyller han i med den äran! Men eftersom jag ännu inte läst ut boken, vet jag ännu inte vad jag tycker om handlingen — vad som fångade mig, redan från den första meningen, var språket och den lågmälda humorn.


Av någon för mig outgrundlig anledning, har jag under många år aktivt undvikit Israel Zangwills böcker, som jag fått för mig, skulle vara tråkiga. Tänk så fel man kan ha.


Boken utspelar sig på den Engelska landsbygden, där Jinny är brevbärare — ett ovanligt yrke för en kvinna för drygt hundra år sedan, ja, somliga anser det till och med stötande. Men Jinny kan tala för sig — och det gör hon.

 



När en väninna bad om lästips, kom jag att tänka på Christopher Morley — alla hans böcker är väl värda att läsa både en och två gånger. Så det gjorde jag — läste om några av dem alltså. Jag har svårt att välja bara en av hans böcker men för läslöss (och dit räknas nog vi alla här) tycker jag att ”Parnassus on Wheels” är en högst lämplig diet.

I mycket korta drag handlar boken om Helen som tröttnar på att sköta hushållet åt sin bror Andrew. Hon köper en bokhandel på hjul, inklusive hästen, Pegasus, som drar ekipaget, så ger hon sig ut på vägarna. Men först skriver hon ett brev till sin bror Andrew:


DEAR ANDREW,

Don't be thinking I'm crazy. I've gone off for an adventure. It just came over me that you've had all the adventures while I've been at home baking bread. Mrs. McNally will look after your meals and one of her girls can come over to do the housework. So don't worry. I'm going off for a little while—a month, maybe—to see some of this happiness and hayseed of yours. It's what the magazines call the revolt of womanhood. Warm underwear in the cedar chest in the spare room when you need it. With love, HELEN.



ROGER MIFFLIN'S
TRAVELLING PARNASSUS
Worthy friends, my wain doth hold
Many a book, both new and old;
Books, the truest friends of man,
Fill this rolling caravan.
Books to satisfy all uses,
Golden lyrics of the Muses,
Books on cookery and farming,
Novels passionate and charming,
Every kind for every need
So that he who buys may read.
What librarian can surpass us?
MIFFLIN'S TRAVELLING PARNASSUS
By R. Mifflin, Prop'r.
Star Job Print, Celeryville, Va.