måndag 4 juli 2011

Pam


Patriotism is your conviction that this
country is superior to all other
countries because you were born in it.
George Bernard Shaw

På Independence Day går alltid mina tankar till Pam, en amerikansk flicka som var med i vår scoutkår under de år hon bodde i Sverige. Hon var tolv år när hon följde med en kompis till ett scoutmöte, det var vid höstterminens början och hon hade bara bott i Sverige några månader. Visserligen talade hon svenska med en kraftig amerikansk brytning — men hennes ordförråd och grammatik var bättre än de jämnåriga kompisarnas.
Vid ett tillfälle hade vi en tävling som gick ut på att patrullerna under ett möte skulle samla så många poäng som möjligt. Vi hade satt upp en lista med saker att göra, som att samla in ett visst antal växter, leta efter några gömda prylar och skriva text till en sång på valfri melodi — varje sak gav olika poäng.
Pam var den enda som gav sig i kast med att skriva en sång. Det blev en nidvisa om ledarna och kamraterna — nio rimmade verser på perfekt svenska — som var så elak att vi blev tvungna att ta’ upp en diskussion om kamratskap.
Förmodligen läste, och memorerade, hon ordböcker när kompisarna läste serietidningar. Min far använde en gång lite skämtsamt uttrycket “vi proletärer”. Genast frågade Pam, “är du verkligen en arbetare utan fast egendom?”
En sommar hade vi dagläger vid scoutstugan — på kvällen den fjärde juli, blev hon hämtad av sin pappa. Just som de svängde ut på vägen, vevade hon ner fönstret och ställde sig upp så att det var mer Pam utanför bilen än i den — viftade vilt med armarna och ropade (till min mor): “stars and stripes for ever Barbara!”

7 kommentarer:

 1. ;D, vilket härligt minne av en härlig Pam!

  Karin, gräddare just nu

  SvaraRadera
 2. Hallå Gräddar-Karin,
  Ja, vi har många minnen av henne - inte minst därför att hon var en särling med en hel del problem.
  Margaretha
  utan sol men
  med 23,5°

  SvaraRadera
 3. Hej i värmen Karin.
  Vilket härligt minne av en härlig tjej! Men så typiskt som du skriver i din kommentar till Karin, att denna Pam som var en särling hade problem. Månne det var våra svenska gossar och flickor som gav henne dem, eller? Jag menar Jantelagen finns ju rotad hårt i våra hjärtan från tidiga barnaår- tyvärr!Hoppas att du är ngt svalare i dag och att brödet blev gott. ha det så gott i fortsättningen av sommaren.

  SvaraRadera
 4. Lisette,
  Nej, det hade inget med kompisarna att göra - hon var helt enkelt en av de där superbegåvade udda typerna. Problemen hade med en styvmamma och halvsyskon att göra.
  Margaretha
  som faktiskt inte
  tror att jantelagen
  existerar

  SvaraRadera
 5. Låter mer som om denna Pam hade nåt i Asperger-branschen, som Einstein fast i språk istället för naturvetenskap.
  Säkert mycket besvärligt i relationerna med omvärlden för båda parter men också intressant och i efterhand ibland roligt. Som hälsningen till din mamma, oförglömlig.

  SvaraRadera
 6. Vilken rolig Pam-historia. :) Bilden är mycket bra! Och citatet. Här har inga fyrverkerier satt igång ännu och förhoppningsvis blir det lugnt med tanke på Joey.

  SvaraRadera
 7. Olgakatt,
  Det låter troligt. Jag har aldrig tänkt i de banorna eftersom jag har för liten kunskap i ämnet.
  Undrar ibland vad det blivit av henne.

  Anne-Marie,
  Ja, inte glömmer vi Pam i första taget!
  Hoppas fyrverkerierna inte var för påträngande.
  I Sverige gör sig ju inte fyrverkerier mitt på sommaren - så det slipper vi nog 6 juni. Men i min barndom minns jag att grannarna hade maffiga fyrverkerier till kräftpremiären.

  Margaretha
  som tycker fyrverkerier
  är ett syndigt slöseri
  med pengar

  SvaraRadera