torsdag 7 juli 2011

Choklad

En kombination jag aldrig provat,
någon som vet om det är värt ett försök?

Redan i morse upptäckte jag att det är “chokladens dag” i dag — men av omtanke av mina kära bloggvänner, talade jag inte om det tidigare, eftersom jag inte ville bidra’ till att någon föråt sig på choklad. Skulle någon tycka att det var fräckt av mig att tjyvhålla på denna kunskap, vill jag på en gång tala om att det finns två “choklad dagar” till, när ni kan at’ igen vad ni eventuellt missade i dag. Den 4 september är det “World Chocolate Day” och den 28 oktober är det “National Chocolate Day”, jag misstänker att den senare bara får firas i Staterna, eftersom det var på en amerikansk sida jag hittade uppgiften. Men en del av er bor ju över där, och vi andra får väl kvista över och hälsa på er i oktober.

Ordet choklad har funnits i svenskan sedan 1688. Det kommer från det spanska ordet chocolate med samma betydelse. Varifrån ordet chocolate sedan kommer är ganska omstritt. Ett möjligt ursprung är från nahuatls xocolatl bildat från xococ eller xocolli som betyder bitter och atl som betyder vatten, således bittert vatten. Karen Dakin och Søren Wichmann menar att det är ett nyord som en möjlig hybrid mellan maya och nahuatl, på grund av att det först märks sent i Mexikos koloniala källor. Ordet användes då först för att beskriva ett verktyg, en visp, kallad chicol-li, som man använde för att tillaga en skummig chokladdryck med. Denna dryck kan ha haft namnet chicolatl, vilket då betyder vispad dryck.
Ordet kakao kommer från aztekernas cacahuaquchtl som i sin tur motsvaras av kakaw från olmekcivilisationen 1000 år f.Kr


Till Europa kom kakaobönan 1502 med Christofer Columbus som samma år hade varit den första europé att se en kakaoböna på ön Guanaja (Isla de Pinos). Dessa tog han med tillbaka till Spanien. Emellertid var de inte uppskattade av landets hov. År 1519 introducerade Hernán Cortés ovan nämnda dryck från det mexikanska hovet i Montezuma där han själv hade smakat drycken.
Under Karl V:s styre etablerades ett spanskt monopol på kakaoimport. Detta monopol bibehölls i 80 år. Spanjorerna började dricka drycken som Cortés medtagit till Spanien, men nu varm och således varm choklad. Under 1600-talet ökade populariteten för kakao i Europa. Kakaon som dryck erövrade på så sätt Europa, via kungahusen och noblessen. Den spreds år 1615 till Frankrike vid vigseln mellan Anna av Österrike och Ludvig XIII av Frankrike. Choklad som livsmedel blev allt mer populärt bland de mer välmående, men var fortfarande obekant för de fattigare invånarna. Vidare spreds kakaon och chokladen till Nederländerna (framförallt Amsterdam blev en stor kakaohamn) och därifrån vidare till Tyskland och norrut till Skandinavien, samt söderut till Italien. Till Storbritannien kom kakaon under mitten av 1600-talet, där chokladhus i London började konkurrera med de etablerade kaffehusen. I chokladhusen drack man chokladdrycker, som ansågs ha såväl afrodisiakiska som hälsofrämjande och stärkande effekter.

Glöm för allt i världen inte bort att se skälmsk
ut när du stoppar in chokladbiten i munnen!

I Nordamerika användes choklad för medicinska syften från och med 1500-talet till 17- och 1800-talet. I dryckform troddes den bota sjuka och blev homeopatiskt förordnad för att förebygga sjukdom. Detta användningsområde har idag återfått viss popularitet i form av mörk choklad som ska motverka hjärtsjukdomar. I Nordisk familjebok menar författaren att man för medicinska ändamål blandade kakaomassa med ämnen som hemoglobin, närsalt och ricinolja.
En studie från Harvard University visar att moderat konsumtion av choklad förlänger livet. Samma studie visade att dödligheten för de som förtärde choklad mer än tre gånger i veckan var högre, men som högst var dödligheten för de som aldrig åt choklad. Choklad innehåller mycket koppar vilket är bra för kroppen. Kakao och choklad innehåller många mineraler, såsom magnesium och järn. Choklad är även en energikälla, på grund av dess antioxidanter och fenoler. Det har utnyttjats av soldater under krig i form av militärchoklad, som delas ut till alla militärer i USA som en katastrofranson såväl som moralhöjare. 40 gram choklad innehåller lika mycket fenoler som ett glas rött vin. Antioxidanterna har bevisats motverka risken för cancer eller hjärtsjukdomar.
Ett överintag av choklad har visats kunna resultera i övervikt samt leda till diabetes. Stearinsyran har i vissa studier ansetts kunna leda till blodproppar. Choklad är beroendeframkallande, och har visats påverka samma delar av hjärnan som påverkas vid drogberoende. Detta är dock osäkert, och man vet inte än om beroende är en sensorisk eller farmakologisk effekt.
Det finns inga studier som har bevisat att choklad påverkar akne. Det är även osäkert huruvida chokladintag ökar fetmarisken. I USA, där chokladintaget är mindre än hälften av det i Schweiz, är fetma vanligt. I Finland är chokladintaget mindre än 3,5 kg/år per capita, men ändå är fetma och kranskärlssjukdomar vanligt. Andra godissorter har en högre inverkan på tänderna än choklad, då chokladen innehåller en antibakteriell agent som hämmar plack. Ett högt intag av choklad är dock dåligt för tänderna.

Godis och chips har visat sig vara dåliga för miljön, och allra värst är skumgodis följt av gelégodis och mjölkchoklad. Mjölkchoklad har tre gånger så stor klimatpåverkan som mörk choklad. Detta enligt en studie av SIK (Institutet för Livsmedel och Bioteknik) på uppdrag av Livsmedelsverket.

Early Morning Chocolate
Pietro Longhi

The manner of making Chocolate.
Set a Pot of Conduit Water over the fire untill it boiles, then to every person that is to drink, put an ounce of Chocolate, with as much Sugar into another Pot; wherein you must poure a pint of the said boiling Water, and therein mingle the Chocolate and the Sugar, with the instrument called El Molinillo, untill it be thoroughly incorporated: which done, poure in as many halfe pints of the said Water as there be ounces of Chocolate, and if you please, you may put in one or two yelks of fresh Eggs, which must be beaten untill they froth very much; the hotter it is drunke, the better it is, being cold it may doe harme. You may likewise put in a slice of white bred or Bisquet, and eate that with the Chocolate. The newer and fresher made it is, the more benefit you shall finde by it; that which comes from forreigne parts, and is stale, is not so good as that which is made here.
Ur "Chocolate: or, An Indian Drinke By the wise and Moderate use whereof, Health is preserved, Sicknesse Diverted, and Cured, especially the Plague of the Guts; vulgarly called _The New Disease_; Fluxes, Consumptions, & Coughs of the Lungs, with sundry other desperate Diseases. By it also, Conception is Caused, the Birth Hastened and facilitated, Beauty Gain'd and continued". från 1652 av Antonio Colmenero de Ledesma

Näringsvärde per 100 g
Energi 555 kcal
Protein 8 g
Kolhydrater 54,6 g
Kostfiber 0,4 g
Fett 34 g
Varav mättat fett 19,8 g
Askorbinsyra (C) 0 mg
Vitamin D 0 μg
Mineraler
Kalcium 400 mg
Järn 2 mg
Zink 1,3 mg

7 kommentarer:

 1. Ditt chokladinlägg skall jag läsa med mera noggrannhet än just, men det lustiga är att jag stod och tänkte på om jag skulle skära ananasen i bitar idag och göra en chokladtårta på den. Nu gjorde jag inte det men jag tror det är en perfekt kombination.

  Karin som skall skära ananasen imorgon och göra chokladtårtan

  SvaraRadera
 2. Oj, jag lärde mig massor. En del visste jag redan och jag tänker ta mig friheten att minnas valda delar av infon :) Jag missade att det var chokladens dag idag. Men vad gör väl det när man kan äta imorgon. Himla roligt inlägg! Kramar

  SvaraRadera
 3. Karin,
  Du får berätta hur det smakar! Funderar på om jag skulle göra en så'n paj - tror jag har allt jag behöver hemma.

  Magdalena,
  "Glöm vad du måste och minns vad du vill" hade nå'n sprejat på en mur jag åkte förbi med tunnelbanan, för länge se'n - och det tycker jag är ett bra motto!
  Make every day a chocolate day!
  Margaretha
  som äter 10
  gram mörk
  choklad varje
  dag

  SvaraRadera
 4. Ska just stoppa in en bit mörk chilichoklad i munnen, mums. Numera kryddar jag även varm choklad med chili och om jag nån gång gör tryfflar själv är det med en rejäl dos chili. Men kombination med ananas låter också gott.

  SvaraRadera
 5. Olgakatt,
  Låter gott. Jag ska strax laga till te och intaga min dagliga dos mörk choklad. Jag tycker nog allra bäst om choklad utan smakämnen, men det händer att jag experimenterar med olika kryddor.
  Margaretha

  SvaraRadera
 6. Så det varit Chokladens dag?! Det visste jag inte. Å andra sidan äter jag en bit (eller fler!) mörk choklad varje dag till kaffet. Rena hälsokuren!
  Förresten tror jag ananas och choklad är gott ihop. Om man tänker på att ananas är lite likt apelsin och det passar ju bra med choklad. Prova vetja :)

  SvaraRadera
 7. Jessica,
  Jag röstar för att vi gör varje dag till "chokladens dag"!
  Jo, jag ska nog prova kombinationen ananas och choklad - någon gång.
  Margaretha

  SvaraRadera