tisdag 4 januari 2011

Nyårsprat

Nyårsgäster, 1901
Theodor Severin Kittelsen
.
dom`herre subst. ~n domherrar
ORDLED: dom--herr-en
• en rödbröstad fink med svart hätta och grå rygg som lyser särsk. vackert mot nyfallen snö: ~n, julkortens vinterfågel; domherrarnas mjuka locktoner om hösten; ~ns gestalt är satt och han rör sig med ett visst lugn
HIST.: sedan 1639; jfr fornsv. domhärra 'kanik; ledamot av domkapitel' (fågelns röda fjäderskrud och svarta huva påminner om en katolsk kaniks dräkt)
.
Jag har hört domherrarna flera gånger, men först i dag såg jag en flock i en björk.
.
ny adj. ~tt

1 som bringats att existera för helt kort tid sedan {MOTS. gammal 1} {→färsk}: nyfödd; nygift; nyutexaminerad; nyutkommen; de ~a staterna i Östeuropa; han säljer både ~a och begagnade bilar; en ~ uppfinning; ett ~tt material; ~a kläder
BET.NYANS: ibl. substantiverat: bygga ~tt
IDIOM: ~ i kläderna nybörjare på visst område
HIST.: sedan äldre fornsvensk tid; fornsv. ny(r); gemens. germ. ord, besl. med 1nu samt äv. med bl.a. lat. novus, grek. neos 'ny'
.
år subst. ~et, plur. ~, best. plur. ~en
ORDLED: år-et
• tidsperiod som motsvarar den tid som det tar för jorden att röra sig ett varv runt solen el. för solen att (skenbart) återkomma till samma punkt på stjärnhimlen; ca 365 1/4 dygn: årskurs; årsring; sorgeår; om några månader skulle han fylla 40 ~; de hade känt varandra i ett knappt ~; saneringen kommer att ta (flera) ~; hon hade offrat de bästa ~en av sitt liv på honom; projektet är inne på tredje ~et
BET.NYANSER: a) spec. om sådan tidsperiod med fastställt nummer som anv. i tideräkningen och som omfattar tiden från första januari till sista december {SYN. kalenderår}: årsbarn; årsdag; årsklass; fjolår; skottår; hon är född ~ 1953; ~ets Nobelpris i litteratur; på ~ets första dag; vi måste vänta till nästa ~; förra ~et; en tillbakablick på det gångna ~et b) om sådan tidsperiod med annan främre och bakre gräns, särsk. för ekon. el. admin. syfte ⟨mest i sms.⟩: budgetår; kyrkoår; läsår c) ofta med tanke på (resultat el. sammanfattning av) viss verksamhet etc. under sådan (fastlagd) tidsperiod: årsabonnemang; årsbokslut; årsgenomsnitt; årsmedeltemperatur; årsrapport; ett dåligt ~ för svensk friidrott d) utvidgat om ålder angiven i sådana tidsperioder: barnaår; tonår; dö vid unga ~; vara i sina bästa ~
IDIOM: bära sina ~ med heder ha åldrats föga och på ett stilfullt sätt; fylla ~ ha födelsedag; inte på ~ och dag inte på mycket länge; (se ut) som sju svåra ~ (se ut) på ett förfärligt sätt ⟨vard.⟩; sideriskt ~ år räknat i förhållande till en fast riktning i rymden; till ~en kommen gammal; tropiskt ~ år räknat mellan två vårdagjämningar; ~ ut och ~ in varje år under en lång tid
KONSTR.: (i el. under) ett ~
HIST.: sedan äldre fornsvensk tid; fornsv. ar; gemens. germ. ord, trol. med grundbet. 'vår (årstiden)'; jfr äring

ä`ring subst. ~en
ORDLED: är-ing-en
• årsväxt ⟨åld.⟩: vid jul brukade man offra för god ~
HIST.: sedan yngre fornsvensk tid; fornsv. äring; bildn. till år
.
Det är inte ofta man hör ordet äring nu för tiden, men i "Den goda jorden" förekom det på ett ställe. La' du märke till det Karin?

Här är lika grått, om inte gråare, som 1901 hos Kittelsen. När det var snökaos i Sverige före jul, hade vi normal nederbörd — men nu verkar det som om vi är på god väg att komma i kapp övriga landet.
Det ryms inte lika mycket ved på en snösläde, som i en skottkärra — men i det här föret har jag inget val. Se'n gäller det att inte få lika mycket snö som ved på släden. Visserligen förvarar vi veden i en gammal tvättgryta, men att elda med sur ved är, som bekant ingen höjdare.

Varje år funderar jag över var somliga har förvarat det nya året — innan det blev nytt alltså. I dag fick jag den fjärde hälsningen där det stod Gott Nytt 2011. Vad de gör med det gamla 2011. Återbrukar?

10 kommentarer:

  1. Äring är ett typiskt korsordsord! Visste faktiskt inte att det betydde årsväxt - trodde att det var någon slags mark eftersom det ofta står tillsammans med "åker". Åker och äring. Man lär sig mycket på den här bloggen :-)!
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Ingrid,
    Tänk, så bra att jag kan komma med nyttigheter (för vad?). Jäg älskar att pracka mina åsikter och eventuella kunskaper på mina medmänniskor!
    Ha det så gott
    säger en insnöad (nästan)
    Margaretha

    SvaraRadera
  3. Du inte bara sprider kunskaper, du sprider även vackra bilder. Så är exempelvis bilden Nyårsgäster från 1901 helt underbar att skåda!

    Själv vill jag just nu bidra med en spinnande katt, som ligger i mitt knä och njuter av sitt kattliv samt berikar mitt.

    SvaraRadera
  4. Ailas,
    Jag gillar Kittelsen.
    Min spinnande katt övergav mig - han ville ha en stol för sig själv. Nu spinner han inte längre, utan snarkar och stönar.
    G'natt,
    Margaretha

    SvaraRadera
  5. Måste tillstå att jag inte minns var i boken jag har läst det, antagligen för att jag känner till ordet ändå, så har jag inte reagerat. Det är inte helt ovanligt att höra det bland äldre människor på vår ö.

    Att använda sig av snöskuffen/släden är jättebra även sommartid, när man vill forsla någonting över gräsmattor. På hösten är den bra att forsla löv med...som en sopskyffel ungefär..
    Godnatt säger
    Karin

    SvaraRadera
  6. :) gillar dina texter och funderingar. Här är en till - vart finns "Gamla Zealand"? Jag menar om det nu finns ett nya, så borde det rimligtvis finnas ett gammalt.

    SvaraRadera
  7. Det har snöat här oxå hela dan. Det är så grått och deppigt. Jag önskar att jag hade en öppen spis där jag kunde sitta och mysa. Nu tänder jag ljus och försöker mysa till det.
    kramis

    SvaraRadera
  8. Jag har trott att äring kunde bytas mot bärgning, som en bärgad skörd. Men det är alltså exaktare än så! Som Musikanta säger, här lär man sig alltid något nytt!
    Liksom det finns ett ursprungs- York så finns det ett gammalt Zeeland. Det som är ursprunget till Nya Zeeland ligger i Nederländerna.

    SvaraRadera
  9. Karin,
    Tror aldrig att jag hört ärig användas i tal - bara läst det.

    Snösläden är oumbärlig när färdtjänst inte kommer upp för backen, kan jag dra inköpen på den. Men den är rätt medfaren vid det här laget - använder man den utan snö får den lätt sina törnar.

    Åsa,
    Så trevligt att inte vara ensam om mina funderingar.
    Olgakatt har redan svarat - ungefär så mycket visste jag - så jag konsulterade NE:
    År 1642 besökte Abel Tasman som förste europé området, vilket uppkallades efter den nederländska provinsen Zeeland. Öarna kartlades 1769–70 av James Cook och blev därefter centrum för europeisk och amerikansk säljakt och valfångst i de antarktiska vattnen.
    Det är bara första meningarna i en lång intressant artikel.

    Pia,
    Ha det så gott vid dina ljus - och njut av att ha det nystädat! Det är mer än jag kan.

    Olgakatt,
    Tack för att du ingrep och svarade Åsa. Det finns nog rätt många "New" platser om man börjar tänka efter. Det enda man kunde ta med av barndomen var kanske namnet.

    Äring hör kanske inte till de allra mest användbara kunskaperna - men å andra sidan är de oanvändbara nog de roligaste.

    Margaretha

    SvaraRadera
  10. Tackar! Inte helt otippat såklart och med tanke på alla "erövringar" diverse européer gjort i världen är det kanske inte helt otippat att "gamla" namnet står att finna i just Europa.
    Det ploppar upp en hel del nya- i huvudet nu. Fler av de är dock mer välkända än de platser utan epitetet new/nya.

    Det kommer bli en bra och intressant artikel!

    SvaraRadera