torsdag 20 januari 2011

Kära gamla 70-tal


Varje gång jag hör, ser, läser eller säger namnet Agatha, kommer jag att tänka på Shel Siversteins söta vers "Helping". Den finns på "Free to Be... You and Me" en LP jag fick på 70-talet av en väninna. Skivan vänder sig till barn, och är ett försök att sudda ut könsroller, med sånger som "William's Doll" och "Helping" varvat med dialoger och monologer.
Så jag tänkte dela med mig av "Helping", bara för att upptäcka att den inte tycks finnas som ljudfil på nätet. Däremot finns en hel del annat från skivan, även om jag inte hittar just de sånger jag tycker bäst om. Och mycket av de som finns är av dålig ljud och bild-kvalitet.

Lyrics to Helping :

Agatha Fry, she made a pie
And Christopher John helped bake it
Christopher John, he mowed the lawn
And Agatha Fry helped rake it

Now, Zachary Zugg took out the rug
And Jennifer Joy helped shake it
Then Jennifer Joy, she made a toy
And Zachary Zugg helped break it

And some kind of help is the kind of help
That helping's all about
And some kind of help is the kind of help
We all can do without

......................... Shel Silverstein


Texterna till många, om än inte alla, av sångerna kan man läsa här.

7 kommentarer:

 1. Det verkar som om vi lever i en mer gammaldags tid nu än på 1970-talet med alla rosa prinsessor och pojkar med dödskalletröjor.
  Suck.

  SvaraRadera
 2. Olgakatt,
  Så sant, undrar om det är "hippie" generationes barn som reagerar mot sin uppfostran, och låter sina barn ta ut svängarna mot allt som var förbjudet i deras barndom.
  Jag känner barn som växte upp då, och som tagit med sig föräldrarnas värderingar - men jag har läst och hört om andra barn som tyckte att det var pest att växa upp utan rysch och pysch och som inte uppskattades att släpas med på demonstrationer.
  Margaretha
  som nog behöver fundera mer
  på detta

  SvaraRadera
 3. OMG, jag hade den skivan, kanske har jag den fortfarande. måste be syrran titta jag har en massa av mina grejer på hennes vind. underbar!

  SvaraRadera
 4. Debbie,
  Man blir lätt nostalgisk! Den borde väl vara något för barnbarnen nu?
  M

  SvaraRadera
 5. Vilket sammanträffande! Jag hade aldrig hört talas om den här skivan förrän i förra veckan. Då kom mina "fika-friends" (tre väninnor som gillar Swedish fika) hit, och de kom att tala om den här skivan. Så nu har jag kikat på sångtexterna och förstår lite bättre vad de talade om.

  SvaraRadera
 6. Ingalill,
  Märkligt!
  Har någon av dina fika-damer skivan kvar så att du kan lyssna?
  Margaretha

  SvaraRadera
 7. Jag har aldrig haft skivan, bara hört låtarna på radio, den var ju väldigt populär på 70-talet.
  Det är sant som Olgakatt sa att det verkar som vi tagit ett steg tillbaka till prinsessor och dödskalle killar. Måste säga att jag inte väntade mig det i Sverige, Amerika är ju en annan femma.
  Q

  SvaraRadera