lördag 1 januari 2011

Bruten tradition

Strauss and Lanner - The Ball, 1906
Charles Wilda
.
Så var det, det där med TV. Tror att många av er vet att vi äger en TV, som vi betalar ohemult mycket pengar för att kunna titta på — och så gör vi det ändå inte. Men nutida TV apparater är känsliga små indi-vider, tittar man inte på dem, tappar de sugen. Då blir det ett himla pyssel att med manualen i ena handen vrida och trycka på rätt knappar tills den vill vara med igen. För att slippa det, försöker jag komma ihåg att sätta på apparaten en kväll i veckan, och låta den gå en stund medan jag klär av mig och borstar tänderna.

Men nyårskonserten från Wien brukar vi titta på, så i morse vred jag upp värmen på max i TV-rummet. Och slog på apparaten (slog PÅ, jag SLOG inte på den), eftersom det var ett kort strömavbrott i natt stod boxen och blinkade. Allt jag får fram är en skylt där det står "signalen går inte fram", eller något åt det hållet.
Jag gör vad jag avskyr hjärtligt, ringer kundtjänst. Jo, först var jag inne på distributörens hemsida och kol-lade om det var fel i vårt område, men så var inte fal-let. Alltså ringer jag, trycker på knappar, knappar in personnumret och får efter en halv evighet reda på att jag har nummer 9 i kön. Hämtar en bok och läser i ännu en halv evighet innan jag kommer fram. Vänlig dam ställer frågor — så blir det tyst, samtalet har brutits. Ringer upp igen — står som nummer 9 i kön igen. Funderar på alla får nummer 9 när de ringer upp, för att personalen ska hinna dricka ur kaffet. Väntar åter en halv evighet (nu har alltså en och en halv evighet förflutit). En annan dam (läs: förmod-ligen ung, mycket trött tjej) svarar, nej, det syns inga fel, och jag kan inte göra något själv, expert måste tillkallas! Antingen är det snö på parabolen, säger hon, eller också är det fel på boxen.
Är det inte typiskt, vi har inte tittat på TV på över ett år, och jag har pysslat om apparatskrället, bytt blöjor på den varje vecka och strukit den medhårs — och nu när vi ska titta, vill den inte vara med!
Vi hade ett kort strömavbrott i natt, antagligen för att det blåste alldeles otroligt, kanske blåste parabolen ur led...
Det kändes lite snopet att traditionen blev bruten på det här viset — jag vet inte hur många år jag sett kon-serten, förmodligen varje år se'n jag var i de yngre tonåren.
Men konserten sändes på radion, vilket betydde att vi kunde sitta vid brasan och njuta av musiken, så det var långt ifrån någon katastrof. Det som retar mig är att jag måste införskaffa kunnig person för att fixa det hela.

18 kommentarer:

 1. Vi har ingen dyr TV, bara en liten plutt, dock en platt med inbyggd box. Men den är ganska svag i mottagningen så den var väldigt pixlig och sprakig i dag. Då kopplar maken in den gamla lösa boxen och där går jag bet. Då måste man bläddra i konstiga ologiska menyer och sånt orkar jag inte lära mig. men han fixade det och vips kunde vi se nyårskonserten!. Måste dock erkänna att jag somnade innan den var slut... Det är risken när man ligger bekvämt i soffan med en katt på magen.

  SvaraRadera
 2. Åh, vad tråkigt! Själv missade jag. Har gått och blivit lite förkyld och somnade till med datorn på magen över lunchtid.
  Men du svt play? Kanske inte lika kul att se/lyssna i datorn som på tv men de visar ju en hel del där. Ska se om den finns där...

  SvaraRadera
 3. Ack ja, jag missade att komma ihåg att det var nyårskonsert idag, helt och hållet! Får vänta ett år till nästa!

  Karin
  som har läst en bok istället

  SvaraRadera
 4. Olgakatt,
  Går tydligen att somna lika bra med en katt på magen som en dator - båda är ju varma och spinner/susar.
  Jag har aldrig hört talas om Möst tidigare, hade varit roligt att se honom, men annars går ju radion lika bra - fast men ser ju inte baletten förstås. Förresten, var det inte mer balett i vår ungdom? Nu t ycker jag bara att det brukar vara några få nummer.

  Åsa,
  Du behövde kanske sova en stump. Hoppas att det hjälpte och du känner dig lite kryare!
  Jag tänker aldrig på SVT play, men den kanske finns där. Fast å andra sidan tror jag inte att min mor uppskattar att titta på en så liten skärm.

  Karin,
  En bok ger nog lika mycket näring åt själen!

  Margaretha

  SvaraRadera
 5. Men det var väl otur att TVn inte ville vara med. Kanske den känt sig åsidosatt trots allt. ;) Jag tror att SvT Play sände den här nyårskonserten. Jag har upptäckt att rätt många program inte kan spelas upp här i USA som SvT Play har eftersom det har något att göra med rätten att sända program utanför Sverige. Förstår inte riktigt varför. Din väntan i telefonen låter som min när jag skulle rapportera mitt telefonfel.

  SvaraRadera
 6. Anne-Marie,
  Ja, den stackar'n känner sig nog försummad.
  Men vi fick ju i alla fall höra konserten.
  Att ringa till företag kan i sanning vara en prövning - nu tycker jag väl att det hör till god ton att ringa tillbaka om samtalet bryts, de visste ju vem jag var, det hade jag hunnit säga.
  Margaretha

  SvaraRadera
 7. Vilken otur! Hoppas att du kan få det fixat snart, fast du tänker kanske inte titta förrän om ett år.
  Det var ett tag sen jag tittade in senast, vi har haft mycket sjukt i familjen men nu börjar det ordna sig. Men det har gjort att jag läst hela patientbloggen från början till slut, och börjat läsa oxå den här bloggen från början. Har du inte tänkt på att du kunde ge ut dom som böcker?
  Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 8. Anita,
  Så roligt att se dig här igen, jag har saknat dig! Hoppas att det här året blir mycket, mycket bättre än det gågna!

  Nej, bokskrivandet lämnar jag åt andra. Jag har stor respekt för riktiga författare - och räknar mig definitivt inte till dem.
  Allt gott!
  Margaretha

  SvaraRadera
 9. Vi har Canal Digital och dom har varit mycket hjälpsamma och lotsat mig fram genom "tryck si och tryck så", efter att jag deklarerat att jag är fullkomligt teknisk idiot.
  Fattas bara förresten, det är ju inte gratis med hyrkanaler.

  SvaraRadera
 10. Renée,
  Nej, det ska gudarna veta att det inte är gratis!
  Vi har också Digital. Men det var första gången jag ringde till dem, så jag vet inte hur det brukar vara. Får väl tro tösen på hennes ord, att det behövs en person som vet vad det handlar om, för att fixa problemet. Ska det klättras på taket så överlåter jag det med varm hand till någon annan!
  Margaretha

  SvaraRadera
 11. Hear, hear!
  Jag sekunderar Anita!
  Naturligtvis med originalillustrationerna.

  Skönt att du fick höra konserten, även om du inte såg den.
  love,
  Q
  som undrar vart den här kommentaren tog vägen första gången

  SvaraRadera
 12. Tack för hjälpen. Jag tror att jag förstår nu så snart kommer ett inlägg.
  Synd att TV inte funkade,, hoppas du får den lagad snart.
  kramis

  SvaraRadera
 13. Q,
  Blogger tuggar tydligen i sig lite av varje - jag blev av med ett inlägg häromda'n.

  Pia,
  Kul att det funkar, jag tittade just in hos dig - det blir fint!

  Margaretha

  SvaraRadera
 14. Nä, jag tittar hellre på TV också om det är något jag vill se men sedan. Förr spelade jag också in mycket på video som jag kunde titta på vid senare tillfälle då jag hade tid.
  Men nu blir det en del via datorn i alla fall. Får ha den i knät när jag tittat eller möjligtvis på bordet framför mig men inte så långt borta som tv:n.

  Här är konserten i alla fall på svt play. Den ska visst finnas där fram till den 1 februari.
  http://svtplay.se/t/149019/nyarskonsert_fran_wien

  Inte riktigt samma sak som direkt men i alla fall. Det är en fin konsert :)

  SvaraRadera
 15. Vojne! Vicken historia!!!

  SvaraRadera
 16. Åsa,
  Tack snälla du för länken! Har inte provtittat än, så jag vet hur nära man måste sitta.
  Jag har faktiskt aldrig haft video eller andra möjligheter att spela in TV-program - och inte har jag saknat det heller. Kanske är svårare att ha haft och bli av med det, så vet man ju vad man saknar.

  Mira,
  Ja, så går det ibland. Och vi lever lyckligt vidare!

  Margaretha

  SvaraRadera
 17. Brukar också se på Nyårskonserten, men i år blev det inte så. Somnade först vid halv fem och sådant fick så klart konsekvenser...

  Har ett gammalt skrälle till TV, med digibox... Den har varit på två gånger under förra året. Kunde lika gärna kasta ut den för gott, skulle inte sakna den.

  Slapp till max idag. Det är katten också. Vi har det skönt och bra!

  SvaraRadera
 18. Ailas,
  Så du måste inte slå på din apparat för att den ska uppdateras (detta vackra svenska ord).
  Ungefär en gång i månaden säger vi att vi kanske skulle titta på nyheterna - se'n glömmer vi bort det i ytterligare en månad.

  Vill du se konserten på SVT play, så använd Åsas länk här ovan. Kanske kan du som Olgakatt, sova gott till den, med katten på magen
  Margaretha

  SvaraRadera