måndag 24 januari 2011

Mer om råkost


Åsas kommentar på förra råkostinslaget fick mig att ta' reda på hur länge vi använt ordet råkost, så här säger NE:
.
rå`kost subst. ~en
ORDLED: rå--kost-en
• föda som består av råa grönsaker och frukt t.ex. vitkål el. morot; vanl. strimlad som sallad: råkosttallrik; till dagens lunch serveras alltid ~; sojabiffar med ~
HIST.: sedan 1917; jfr ty. Rohkost med samma bet.
.
Och plötsligt drar jag mig till minnes ett av barn-domens restaurangbesök. Det vill säga, för ovanlig-hetens skull minns jag inte episoden själv, men har fått den berättad.

Förmodligen var jag fyra eller fem år när familjen besökte restaurang Gröna Linjen som låg på Mäster Samuelsgata, en trappa upp i en gammal lägenhet. Jag tror knappast att restaurangen finns längre. Råkost ingick i vår dagliga föda, men hemma åt vi för det mesta en varmrätt med mycket råkost till. Men vid det här besöket valde föräldrarna att beställa råkost-tallrikar åt oss — stora portioner. När föräldrarna kände att de inte fick ned ett endaste salladsblad till, och gjorde sig redo att betala, upphov jag min röst och frågade: "när kommer maten?".

5 kommentarer:

  1. Haha!Den var bra!
    Jag skulle säker ha frågat så jag med. Hemma åt vi väldigt lite grönsaker, så det har jag försökt att lära mej på gamla dar. Eller rättare sagt när barnen var små.
    kramis

    SvaraRadera
  2. Jag bjöd en gång min mor på råkostrestaurang i Göteborg. Vi fick var sin enorm tallrik med goda råa grönsaker. Efter en god stunds tuggande säger mor " Nu är jag trött i käkarna men inte mätt".
    Att äta BARA råkost blir väldigt jobbigt i längden. Läste nånstans att människans hjärna började utvecklas och bli större när vi började laga vår mat. Den blir nämligen mycket effektivare och mera lättsmält då och vi behöver inte alls lika stora mängder. Vi tillgodogör oss mycket mer av det som tillagats eftersom kokning omvandlar innehållet till för oss mera smältbara substanser. Häri ligger kanske den största skillnaden mellan djur och människa!

    SvaraRadera
  3. Jag har en väninna som bara äter råkost och levande föda, hon är det friskaste som går i ett par skor, men det skulle hon förmodligen vara på en något mindre extrem kost också.
    take care
    love,
    Q

    SvaraRadera
  4. Ah, Gröna Linjen. Där har jag varit flera gånger med mamma och pappa. Minns inte alls vad vi åt men att det var mycket att tugga det minns jag. Numera gör jag grönsaksjuice hemma eftersom mina tänder inte riktigt kan tugga alla hårda grönsaker. Råkostare låter faktiskt riktigt bra. Sedan finns det frukterianer som bara äter frukt. Jag tror mer på variation med mycket frukt och grönt.

    SvaraRadera
  5. Pia,
    Inte alla som är så förståndiga att de inför grönsaker i familjen - även om de själva inte gillar dem!

    Olgakatt,
    Jag anta'r att det till stor del är en vanesak, att tugga råkost. Fast jag tycker det är märkligt att jag inte orkar tugga tuggummi mer än ett par minuter, innan det känns som käkarna är utslitna - medan jag kan äta råkost tills jag är mätt.
    Intressant det där med lagad mat - har tänkt skriva om det i flera da'r...

    Q,
    Det får mig att tänka på den gången jag fick en ny medicin som föreföll göra nytta, och jag sa' till läkaren att jag kanske hade blivit bra utan medicin. Hon blev väldigt upprörd och sa' att så får man inte resonera! Men det gör jag ändå..

    Anne-Marie,
    Tänk om vi var där samtidigt - vi åt ofta där, och hade jag tid gick jag dit på lunchen och åt med min far som åt där varje dag. Det var kul för han åt tillsammans med andra stammisar, en del av dem väldigt intressanta och originella. Ett jättebra matställe.
    Ja, käre tid så många olika dietvarianter det finns. Kan vara tröttsamt att höra om alla extrema dieters fördelar, när de frälsta försöker att frälsa en.

    Margaretha

    SvaraRadera