måndag 6 maj 2013

Ett liknande oskick

som det i föregående inslag, står programledaren i radioprogrammet Önska för. Ofta inleder hon programmet med att säga: "jag är Pernilla".

8 kommentarer:

  1. Stackars alla andra som också heter Pernilla. Undra vem dem då är?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åsa,
      Ja, hon säger faktiskt sitt efternamn också - råkar det finnas fler pernillor med samma efternamn så får de väl ta det hela med jämnmod. Inte mycket annat att göra, om de inte bildar en motgrupp på nätet! Fast de borde inte reagera eftersom man inte kan vara ett substantiv.
      Margaretha

      Radera
  2. Inflytande från den reklamfinansierade världen igen, skulle jag tro. "I'm Walter Cronkite..." Alldeles för många dyrbara millisekunder går åt om man ska säga "Mitt namn är... ". Och medan vi ändå är inne på ämnet så tycker jag att man borde sluta med "Tack för att ni tittar..." och liknande vändningar i public service-TV. Det kommer från och hör hemma i reklamfinansierade kanaler. (And thank you for reading!)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inga problem Karin, du är välkommen.
      Slöhet, bristande fantasi och eller dålig språkkänsla kallar jag det för!
      Säger man "Jag heter Kunigunda" har visserligen tre bokstäver mer än "Jag är Kunigunda", men om man istället för att prata en massa skit och fnissa när man talar, skulle man kunna kosta på sig längre ord och meningar.
      Margaretha

      Radera
    2. Och jag som är både twitter- och facebook-skadad har sådan lust att klicka på "favorite" (=stjärnmärka) eller "like" (=tummen upp/gilla) på ditt svar Margaretha: "om man istället för att prata en massa skit och fnissa när man talar, skulle man kunna kosta på sig längre ord och meningar.". Håller med.

      Ja numera sitter det "nyhetsankare" i tv-rutan och deras överlämningar mellan ämnen (ekonomi/sport/väder) är inget annat än amerikansk tv-jargong. Precis som morgon-TV:n. Känns taffligt att inte försöka göra något mer svenskt av det utan bara kopiera, bokstavligen, från amerikanskan.

      Radera
    3. Åsa,
      Jag som tycker så illa om små knappar där man klickar utan att motivera varför man tycker si eller så.
      Minns inte när jag senast tittade på TV - men jag missar uppenbarligen inte något.
      Margaretha

      Radera
  3. Det där med engelskans inflytande i Sverige - man kan undra ibland.
    Min mamma hade ett uttryck som jag tycker är bra just när det gäller att uppmärksamma ord och hur de används. Hon sade "jag är med i handarbetets vänner eftersom jag märker ord". :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anne-Marie,
      Det gäller att vara först med att påpeka att man är med i HV, annars får (fick?) man nog ofta en syrlig fråga, om man är medlem i handarbetets vänner.
      Ja, visst är det slött att bara kapa orden rakt av!
      Margaretha

      Radera