Värm ugnen till drygt 200°, jag brukar sätta min på 225°, men den är nog en lågtempare.
Häll en slurk olivolja i en eldfast form, blanda den med en gnutta salt och svartpeppar.
Lägg i brysselkål och rör om så att oljan fördelas jämt på kålen.
Rosta brysselkålen i 35 - 45 minuter, skaka formen några gånger, för att de ska få färg runt om.
Brysselkålen ska bli rejält brynt, den ska nästan se bränd ut.
Egentligen tycker jag bättre om namnet rosenkål, men jag har märkt att alla inte förstår vad jag menar om jag använder det namnet. För många år se'n odlade vi rosenkål, en lättodlad grönsak, som bara vinner på att bli lite frostbiten innan den skördas. Fast det kan vara vanskligt att låta den stå kvar för länge. Våra rådjur visade sig vara rosenkålsälskare!
kål subst. ~en
ORDLED: kål-en
1 typ av (vanligen bladrik eller uppsvälld) korsblommig köksväxt som man äter blad, stam el. rot på {→kålrot}: kålodling; kålrabbi; blomkål; brysselkål; rödkål; salladskål; vitkål
BET.NYANSER: a) särsk. om vitkål: kålhuvud; kålsallad b) om maträtt därav: kåldolmar; kålsoppa; får i ~; en stark doft av ~ c) om likn. växt som vanl. inte äts: kirskål; strandkål
HIST.: sedan äldre fornsvensk tid; fornsv. kal; ur lat. caulis 'stjälk; kål(stock)
2 i fraserna göra/ta ~ på göra slut på
HIST.: sedan 1619; urspr. 'hacka ngn som kål (till kålsoppa)
Detsamma säger jag, synd att jag inte bakade julaftonsdagen.
SvaraRaderaRosenkål är ett så vackert namn på brysselkålen, som jag upplever att kräver mycket gödsel för att växa bra.
Karin
som bara är, just nu...
Klart att det heter rosenkål! Jag var vuxen innan jag visste vad brysselkål var, men rosenkål har jag känt till sen jag var mycket liten och alltid gillat. men inte rostat, det måste provas! Har heller inte provat att odla den.
SvaraRaderaKarin,
SvaraRaderaDå hade vi nog tur med våra odlingar! Här har vi bara sandjord.
Olgakatt,
Ja, gör det - rosta dem alltså! Åsa hade ett recept häromda'n på en sås hon gjorde till brysselkålen. Lät gott, men det har jag inte provat än.
Margaretha
JAG GLÖMDE BRYSSELKÅLEN PÅ SJÄLVASTE JULAFTON!! Hur kunde jag? Och då fanns det ändå massor i kylen.
SvaraRaderaDet är en av mina favoritgrönsaker :)
Men vi hade ju annat gott också så det gick bra.
Rosenkål är ett vackert namn. Ska prova den där rostningen också...låter gott. Bara kokta med lite salt och smör är också gott.
God fortsättning på helgen!
Jessica,
SvaraRaderaJa, hur kunde du? Men å andra sidan så betyder ju att du har den goda rosenkålen kvar!
Ofta är ju det enkla det bästa - och godaste. Både att bara förvälla och att rosta är ju superenkelt.
Smaklig måltid och god fortsättning!
Margaretha
Nämen, se där :) Man tackar för puffen. Kokade häromdagen och gjorde ännu en variant av en dressing på olivolja, salt och lite saft från en apelsin. Rev lite av skalet på apelsinen också och blandade i.
SvaraRaderaHar visst fått dille på att använda apelsin nu i det mesta jag lagar. Periodare som jag är.
Har mer brysselkål/rosenkål i kylen som bara väntar på att bli rostade!
Åsa,
SvaraRaderaHar inte hunnit prova ditt brysselkålsrecept än. Först ska jag använda rödkålen som jag fick tag på i dag. Ett litet huvud, så vi inte ska behöva tugga rödkål ända till påsk.
Margaretha
Åh herre g..! jag har rostat rosenkål till middag idag (onsdag) och det var riktigt riktigt gott! Nu vill jag nog inte äta på annat sätt än så. Tur att du skrev de nästan skulle vara brända för en och annan blev krispiga som chips och jösses, ja de var verkligen goda. Hade bara olivolja och salt på :)
SvaraRaderaTusen tack för gott matprat
Åsa
Åsa,
SvaraRaderaGlad att du gillar dem!
Ja, de brända är godast.
M