torsdag 2 december 2010

Upplys mig någon!


Jag har nyligen införskaffat en bordslampa, en vanlig enkel bordslampa. I går när jag skruvat ihop den (nästan allt man köper nu för tiden, kommer ju i mer eller mindre komplicerade byggsatser, de flesta med usla monteringsanvisningar) så råkade jag kasta en blick på bruksanvisningen med mikroskopisk text, där fanns en bild på en överkorsad glödlampa. När jag väl fått tag på ett förstoringsglas, kunde jag läsa att armaturen enbart är avsedd för lågenergilampor! Naturligtvis har jag inga sådana hemma. Vad händer om jag skruvar i en av mina hamstrade glödlampor med vackert sken? Flyger lampan och huset i luften? Eller skickas ett hemligt meddelande, via en i lampan inbyggd dator, till lampövervakningscentralen, som genast rycker ut och bötfäller mig?

11 kommentarer:

 1. Aha, finns det lampor nuförtiden som man bara kan använda lågenergilampor i. Jag förstår att man vill hjälpa med mindre energiåtgång men egentligen gillar jag inte de här lågenergilamporna eftersom de innehåller kvicksilver. Jag tappade en sådan här lampa en gång. Jag lever fortfarande så jag fick väl inte i mig alltför mycket kvicksilver men det är litet otäckt. Bor du i USA rycker troligen storebror ut och bötfäller dig. ;) Här vill regeringen lägga sig i mer och mer vilket troligen inte riktigt kommer att ha ett lyckligt slut med alla privata vapeninnehavare. Visste du t ex att det i ett par delar av ett par stater är det (eller har varit) förbjudet att samla regnvatten? En "food safety bill" gick nyligen igenom senaten och den innehåller en del konstiga saker för folk som odlar hemma i trädgården. Ur led är tiden.

  SvaraRadera
 2. Tröst för ägare till nya bordslampor med korsförsedda glödlampor på beskrivningar. Du flyger inte i luften, inte heller ditt hus, och någon dator finns inte som fixar att du blir bötfälld. Det är EU, har du hört talas om de?, som har förbjudit användning av de vackra glödlampor som du har hamstrat på hög och EU som vill att vi härefter använder enbart lågenergilampor. Däremot skall du vara försiktigt! Det kan hända att lampan är av sådant material att den inte klarar dina hamstrade glödlampor. Glödlampor alstrar mera värme.
  Men ibland blir man konfunderad.
  Jag lade en lågenergilampa i adventsstjärnan senaste helg,försökte lyda EU, vilket medförde, att efter en stund hördes ett plopp i köket och allting slocknade då en säkring gick. Idag har vi inhandlat vanliga glödlampor som vi har lyckats få tag på.

  Karin
  som tycker att det EU-elektriska är förvirrat

  SvaraRadera
 3. Anne-Marie,
  Hade inte en aning om att det fanns armatur som man bara kan ha sådana där fula lampor i. Om det nu är så - kanske står det bara så för att man ska springa iväg och köpa en dyr lågenergilampa. Jag tycker bättre om skenet av glödlampor, och att de avger värme är bara en fördel i vårt kalla hus. jag har också haft sönder en kvicksilverlampa - långt innan jag visste att det var kvicksilver i dem, så jag slängde den i de vanliga soporna.

  Jo, jag har hört en del amerikanare grumsa över konstiga lagar - som att man inte får hänga ut tvätt på en del ställen. Snacka om att spara energi när man använder tumlare!
  Margaretha

  SvaraRadera
 4. Karin,
  Ja, det är minst sagt förvirrat - undrar var det kommer att sluta. Man kan väl inte fortsätta att tvinga folk att använda miljöfarliga lampor!
  Fick lära mig att det ska vara särskilda lampor för utomhusbruk, de vanliga klarar inte kylan! Fick jag reda på när jag klagade över att ytterbelysningen inte funkade när det är så här kallt. Har du utomhuslampa? frågade killen jag klagade inför!
  Dax för ett lampuppror!
  Margaretha
  den upproriska

  SvaraRadera
 5. Det där med kvicksilvret har jag också hört. Jättefarligt tydligen om man tappar ut det och det ”rinner iväg”. Man minns ju de gamla termometrarna och dess skumma innehåll.
  Som tecknare kan jag inte låta bli att undra över vem som tecknat! Jag känner igen stilen. Vem är det? Från vilken bok? Det är en väldigt rolig bild.

  SvaraRadera
 6. Inte en glödlampa, men väl en bruksanvisning av det märkligare slaget.
  Inhandlade en styck korkskruv.På förpackningen stod: Använd skyddsglasögon!

  SvaraRadera
 7. Vi kan fortfarande handla "vanliga" glödlampor här på USAs västkust. Jag kommer nog att hamstra innan de försvinner även här. Jag tycker också mycket bättre om skenet från de vanliga glödlamporna - de andra ger ett konstigt, konstgjort sken. Och värmen skall man som sagt inte heller glömma bort. Nej, tacka vet jag vanliga, hederliga glödlampor.

  SvaraRadera
 8. Jessica,
  Jag har så bråttom att hinna få ut mina inlägg och svar innan jag blir frånkopplad, att sådana väaentligheter som konstnärer inte kommer med. Den här illustration är Philip Mendozas från "The Wind in the Willows".
  Visst är det läskigt med kvicksilvret - minns hur jag en gång tog ut termometern ur munnen och innan jag hann läsa av den låg halva termometern med kvicksilverpärlor på mattallriken. Det blev ingen omelett den da'n.

  Ninna,
  man kan ju råka sticka in korkskruven i ögat - och då vill inte tillverkaren bli stämd.

  Anne-Marie,
  Hamsta, för allt i världen! Köp en glödlampa varje gång du handlar, så får du ett litet förråd.

  Margaretha

  SvaraRadera
 9. Det allra nyaste och mest energibesparande är LED-lampor, inget kvicksilver där och de lär vara i evighet. Hoppas att man löser ljusfärgen snart, gillar inte heller det blåa ljuset. Men de "vanliga" lågenergilamporna finns med behagligt ljus, vi har sådana sedan länge. De är inte värre än lysrör som funnits i många decennier vad beträffar kvicksilvret men man ska ju lämna dem till återvinningen och helst inte slå sönder dem. F ö finns det numera lågenergilampor som ser precis ut som de gamla glödlamporna.

  SvaraRadera
 10. Olgakatt,
  Ja men jag tycker att även lysrör är förfärliga. Tror jag provat alla temperaturer som finns, och tycker bara att de är bra som arbetsbelysning.
  I somras var jag in i vår elektriska affär och frågade efter lågenergilampor med varmare ljus, men nej det visste de inget om. Tror jag provade varenda lampa de hade.
  Låtom oss hoppas att man snart kan få LED lampor med gult varmt sken.
  Margaretha
  som väntar på datorsnubben

  SvaraRadera
 11. Ja, just det DEN boken är det ju! Tack för att du tog reda på´t! :)

  SvaraRadera