torsdag 9 december 2010

Julbaket

Eftersom jag inte har något att komma med i den vägen, så konsulterar jag Svenska Journalen, som naturligtvis, som alla veckotidningar med själv-aktning, har rätt sorts recept vid rätt tillfälle.

I nummer 49, 6 december 1930 finns

Farmors kringlor
100 gr. smör, 135 gr socker, 25 gr. riven bittermandel, 2 äggulor, 425 gr. mjöl.
Beredning: Smöret tvättas och röres smidigt. Sockret, den skållade och malda bittermandel samt äggulorna tillsättas. Mjölet inarbetas och degen arbetas jämn och smidig. Den utbakas till små kringlor, som penslas med uppvispat ägg och beströs med socker och mandel. Kringlorna sättas på smord plåt och gräddas i ej för varm ugn.


Och 1933 i nummer 48, den 10 december föreslog de att damerna skulle baka en

Fikontårta
½kkp smör, 1 kkp socker, 2 ägg, ½ kkp mjölk, 2 kkpr mjöl, 3 tsk. jästpulver.
Fyllning: ¼ kg fikon, ½ liter vatten, ½ kkp socker.

Beredning: Smöret röres vitt, sockret iblandas jämte de uppvispade äggulorna, mjölken och mjölet, blandat med jästpulvret. Sist iblandas de lätt slagna äggvitorna. Smeten bakas till två kakor. Fikonen skjöljas och skäras i bitar samt påsättas med vattnet och sockret och få koka till mos. När moset är kallt, lägges det emellan de två bottnarna. Kakan överströs med florsiktat socker och serveras med eller utan grädde.
5 kommentarer:

 1. Det verkar vara så krångligt det där med att tvätta smöret..
  Fikonkakan verkar vara en riktig godbit.

  Karin
  som befinner sig i surbrödsaromatiska områden just nu

  SvaraRadera
 2. Jag har läst det där med att tvätta smör förut och undrat var för smuts som var i smör förr? Hänger man det på tork sen?
  Fikontårtan låter god men kringlor har jag bättre recept till, tror jag. Jag brukar baka litet jul, mondre och mindre för varje år. Men prästens hår med saffran ska det bli och KANSKE struvor.Kavlade pepparkakor har jag inte gjort sen jag flyttade hemifrån för 45 år sedan. Sågat dem i dubbel bemärkelse kan man kanske säga.

  SvaraRadera
 3. Karin,
  Kanske kan man tvätta det i maskin!
  Undrar om inte fikonfyllningen skulle vinna på att kryddas lite, med nejliga, muskot, kryddpeppar kanske. Jag har prövat fikon istället för dadlar i min lejonkaka, men tycker det är lite mesigt.

  Olgakatt,
  Gillar man inte de saltmängderna som behövdes för att smöret skulle hålla sig så är det nog bäst att tvätta. Ett rätt tungt arbete, i alla fall om det var mer än till en futtig liten kaka.
  Det finns det som är roligare än att kavla en kakdeg - pepparkaksdegar ta'r ju aldrig slut.
  Har inga traditioner i den vägen - ibland rinner lust och ork till och då kanske jag svänger ihop något, om jag råkar ha ingredienserna hemma...
  Men det är så sällsynt att jag förmodligen bloggar om det, om det skulle inträffa.

  Margaretha
  som ska släppa in älsklingen nu

  SvaraRadera
 4. Kul! Jag minns att mormor ägnade sig åt att tvätta smör innan hon bakade. De där kringlorna borde man kanske testa! Har du gjort det eller har planer på att göra det?

  Fick för mig att jag smakat på något liknande och att de var väldigt goda!

  SvaraRadera
 5. Ailas,
  Nej, jag har inte prövat något av recepten - och har nog inga planer på att göra det. Kaffebröd bakar jag bara när jag väntar gäster, i vårt hus tynar det nämligen bort efter första smakbiten. Brukar hitta burkar med intorkade odefinierbara, ibland luddiga, saker, de få gånger jag städar skafferiet.
  Men jag är nyfiken på att höra vad du tycker om du bakar en sats!

  SvaraRadera