onsdag 15 december 2010

Tvätt-tankar

Laundering, A Winter's Day
Jahn Ekenaes


Så tacksam jag är att klappbryggor och tvätt vid sjöstränder och på is, hör en förgången tid till. När jag ser den här bilden tänker jag alltid på en tvätterska i en av Fogelströms böcker — hon drunknade när hon föll över iskanten där hon låg och tvättade på Hammarbysjöns is.
Av alla hushållets maskiner, är nog tvättmaskinen den skulle ha svårast att undvara.
Här går mus-saneringen vidare. Det låter som jag fått jackpott på en enarmad bandit när jag skakar lakanen i tvättkorgen — men det är bara råttbajs som rasslar iväg över golvet.
Puss Napping
George Baxter
.
Älsklingen nosar intresserat på tvätten men överlåter avhysningen åt mig. Fast till hans försvar får jag säga att så här nära skulle han inte låta mössen komma.

Laundering, A Winter's Day
Jahn Ekenaes

Och där han parkerat sig på soffan finns det tack och lov inga möss (peppar, peppar...).

8 kommentarer:

 1. Det slets nog en hel del för att hålla tvätten ren, förr i världen. Själv minns jag tvättbrädet i tvättstugan, kokgrytan och så småningom kom nymodigheten Pulsator in i vardagen. Otroligt bekvämt att kunna tvätta på elektriska:)

  Karin
  som tyckte det var roligt att skölja tvätt i sköljhusen tillsammans med mammor och barn

  SvaraRadera
 2. Tvättmaskinen är en av de bästa uppfinningarna. Den här övre bilden säger ju allt. Som de måste frusit! Jag minns också hon i Fogelströms. Jag läste de böckerna igen förra året, och de tål att läsas om och om igen!
  Såna här realistiska tavlor får mig att undra över om konstnären stått med skissblocket där i kylan och bara sett på. Men det var ju en annan tid förstås...

  SvaraRadera
 3. Under min resa i södra Kina i november såg jag ett flertal kvinnor som låg på knä och tvättade kläder i kanalerna utanför sina hus. Visserligen var det inte isbelagt men ändå ett för oss ofattbart slit. Och det är inte många år sedan jag såg ryska kvinnor ligga på bryggor och tvätta i floden.
  Jag är också mycket tacksam för tvättmaskinen!

  SvaraRadera
 4. Karin,
  Och det ät alltid kvinnorna som stått för slitgörat! (Ursäkta eventuella karlar som hittar hit, jag vet att även männen slet hårt).
  DEt fanns tvättstuga i vårt hyreshus, där jag bodde som barn, och jag minns att vi var där några gånger, men vi lämnade bort tvätten. Det träligaste var då att räkna tvätten och skriva tvättlistor.

  Jessica,
  Kan inte ens föreställa mig hur deras händer såg ut - och kändes!
  Jag har inte hittat så mycket information om Jahn Ekenaes, så jag vet inte om han räknas till någon särskild skola. Många norrmän hörde väl till düsseldorfarna. Men jag minns inte om de var de som målade ute - kanske var deras motiv mer romantiska än den här tvättbilden.
  Det gäller ju att ha ett särskilt minne för nyanser i ljuset om man ska gå hem och måla en tavla efter en skiss.

  Olgakatt,
  Kvinnor sliter nog mer ont, än vi kan föreställa oss i många länder. Länge leve tvättmaskinen!

  Margaretha
  som borde mata sin maskin nu - men kanske gör färdig sina julkort först

  SvaraRadera
 5. Tvätt-Malin. Emelies mamma. Hu. Det var en stark berättelse.

  Den där kudden i soffan. Den tyckte jag om!

  SvaraRadera
 6. Mira,
  Och det förfärliga är att det nog fanns många sådana kvinnoöden.

  Kudden har min kompis Hildegun gjort. Har flera med olika motiv. Hon säljer sådan om du skulle råka vara intresserad.
  Visst har han god smak min älskling, han väljer sina accessoarer med omsorg!
  Margaretha

  SvaraRadera
 7. Jag kommer faktiskt ihåg när vi tvättade ute på sommaren när jag var 6-7 år. Ett stort bryggkar fylldes med vatten och sen eldade man under så det kokade. I med lakan och annan vittvätt. Det tog en hel dag. Vatten fick man bära från pumpen inne i köket! Men på den tiden hade min mamma mormor som hjälpte till och dessutom hembiträden.

  Jag tror att min mamma var en bland de allra första som skaffade tvättmaskin efter kriget. (Det andra som MM, som är nio år yngre än jag, brukar påpeka). Det var en jättelik sak med enorm trumma. Sen fick man ta ur tvätten och lämpa över den i en stor centrifug.

  Jag tror aldrig att min far satt satte sin fot i tvättstugan...

  SvaraRadera
 8. Ingrid,
  Visst är det roligt att ha den sortens minnen av företeelser som inte längre finns.
  Tvättmaskinerna har verkligen utvecklats - jag minns hur imponerad jag var när jag träffade på min första helautomatiska tvättmaskin. Vår lilla maskin var man ju tvungen att tappa i och ur vattnet mellan gångerna - och sen drog man tvätten genom en slags vridapparat, bara två valsar som pressade ur vattnet.
  Fast nytt var det ju inte med tvättmaskiner då - redan på 20-talet fanns det tvättmaskin i min mors hem.
  Margaretha
  som minns när iskarlen kom till fiskaffären

  SvaraRadera