onsdag 6 augusti 2014

Att spotta eller inte spotta

Omkring 5000 år f.Kr. skapade egyptierna ett pulver för tänderna som bestod av krossade oxhuvuden, pimpsten, krossade äggskal och myrra. Romarna och grekerna använde krossat träkol och bark istället.  Romarna tillsatte även kryddörter för att lindra dålig andedräkt.  Det dröjde till omkring år 1700 innan läkare, tandläkare och kemister i Europa och Amerika utvecklade ett tandpulver.  Det innehöll natriumbikarbonat som huvudingrediens och ibland även tegel, vilket gjorde det skadligt att använda. I början av 1800-talet tillsattes glycerin till pulvret och första riktiga tandkrämen var skapad. År 1873 lanserade Colgate den första massproducerade tandkrämen – på burk. År 1892 kom tandkräm på tub.
                                                         från Wikipedia
Den här annonsen från 70-talet, får mig att minnas Coleen och John, ett syskonpar som jag varje vecka satt barnvakt hos medan föräldrarna dansade folkdans. Exakt hur gamla de var, minns jag inte, men jag tror att Coleen var i femårsåldern och lillebror ett par år yngre. Som alla ungar hade de sina (o)vanor som jag fick anpassa mig till. Deras tandborstningsmetod, förstod jag så småningom, var inte unik — jag såg den tillämpas i andra familjer. 
De spottade inte — de svalde. När jag uppmanade dem att spotta, tittade de på mig, som om jag inte var riktigt klok.
Det jag finner intressant, nu när jag börjar läsa om tandkrämens historia, är att engelskspråkiga wikipedia påpekar ett par gånger att: " Toothpaste is not intended to be swallowed, but is generally not very harmful if accidentally swallowed in small amounts; however, one should seek medical attention after swallowing toothpaste containing fluoride." Svenska wikipedia tycks betrakta spottandet som helt naturligt, och säger inte ett knyst om det.
 
Det finns en hel del att läsa om tänder, bland annat hittade jag en intressant artikel om tandvårdshistoria.

6 kommentarer:

  1. Här spottas det för fullt! Nytt för mig är det där med att man inte ska skölja bort tandkrämen. Spotta ja,skölja nej. Det kommer jag nog aldrig att lära mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Det finns mycket som smakar illa om man inte sköljer bort tandkrämen (juice bland annat), så jag tillhör sköljarna.
      Margaretha

      Radera
  2. I USA tillsätts fluor i dricksvatten i stora delar av landet. Vi har det inte som tur är där jag bor.
    Fluor är ett gift som egentligen inte alls borde användas i varken tandkräm eller vatten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anne-Marie,
      Ja käre tid, det är en farlig värld! Såvitt jag vet tillsätter vi inte fluor i dricksvattnet i Sverige - men jag vet att det har diskuterats.
      Det finns ju naturligt i vattnet på många ställen - jag har det i mitt vatten, så det är kanske bra att jag inte dricker så mycket te nu, som jag gjort tidigare.
      Margaretha

      Radera
  3. Ja, det är en ny teori det där med att inte skölja. Men att svälja har aldrig varit på tapeten.
    Inte heller flourvattnet som fluortanten kom med på rostfri vagn till skolans korridor skulle man svälja, absolut inte.

    Bra sammanställning du gjort om tandkräm!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Viola,
      Jag förmodar att grejen är att fluoret ska då vara kvar för att verka. men jag kommer nog att fortsätta att skölja.
      Visst är det spännande med alla intressanta uppgifter och artiklar man kan hitta på nätet - i ämnen man sällan ägnat en tanke tidigare!
      Margaretha

      Radera